Türkiye'de farklı sektörlerdeki yapay zeka uygulamalarına ilişkin müşteri algılarının değerlendirilmesi
Evaluation of customer perceptions regarding artificial intelligence applications in different sectors in Turkey
- Tez No: 704538
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİBE YELDA ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Derin Öğrenme, Makine Öğrenmesi, Yapay Zeka, Artificial Intelligence, Deep Learning, Machine Learning
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
İnsan zekasını taklit edebilen, elde ettiği verilerle kendini sürekli geliştiren makinelere ya da sistemlere yapay zeka denilmektedir. Makine öğrenmesi ve derin öğrenme yapay zekanın temel unsurlarını oluşturmaktadır. Makine öğrenmesi yapay zekanın, derin öğrenme ise makine öğrenmesinin alt kümesinde yer almaktadır. Yapay zeka lojistik, sağlık, bilişim, perakendecilik, iletişim ve pazarlama gibi daha bir çok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Yapay zeka destekli sistemler, işletmelere rakipleri, mevcut ve potansiyel müşteriler hakkında çok geniş aynı zamanda çeşitli veri imkanı sunmaktadır. Bu durum işletmelerin rakiplerini tanımasını, müşterilere özel kişiselleştirilmiş ürün ve hizmet sunmasını kolaylaştırıp böylece müşterileri elinde tutmasını sağlamaktadır. Günümüzde teknolojik gelişimlerin de etkisiyle yapay zeka kavramı tüm dünyada hem insanlar hem de işletmeler için zaman, maliyet, verimlilik gibi bir çok açıdan sağladığı avantajlarla büyük bir öneme sahip olmuştur. Özellikle son yıllarda hızla ortaya çıkan yapay zeka destekli ürünler, uygulamalar, hizmetler insanların ve işletmelerin hayatını kolaylaştırmaktadır. Ancak diğer taraftan, yapay zeka kavramının tam anlaşılamaması, bu konuda hakkında bilgi eksikliğinin olması ve kişisel verilerin güvenilirliği konusundaki endişeler bazı problemleri de beraberinde getirmiştir. Bu çalışma ile lojistik, bankacılık arama motorları, sosyal medya, mobil operatör ve perakendecilik gibi yapay zeka destekli ürünlerin, uygulamaların yoğun olarak kullanıldığı alanlarda yapay zekaya ilişkin müşteri farkındalığın ve tutumun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın amacı doğrultusunda, 335 bireysel müşterilerden elde edilen veriler frekans analizi ile değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Machines or systems that can imitate human intelligence and constantly improve themselves with the data they obtain are called artificial intelligence. Machine learning and deep learning constitute the basic elements of artificial intelligence. Machine learning is in the subset of artificial intelligence and deep learning is in the subset of machine learning. Artificial intelligence is widely used in many areas such as logistics, health, informatics, retail, communication and marketing. Artificial intelligence supported systems provide businesses with a wide range of data about their competitors, existing and potential customers. This enables businesses to recognize their competitors, to offer customized products and services to customers, and thus to retain customers. Today, with the effect of technological developments, the concept of artificial intelligence has become of great importance for both people and businesses all over the world, with the advantages it provides in many aspects such as time, cost and efficiency. Especially in recent years, artificial intelligence supported products, applications, services make the lives of people and businesses easier. However, on the other hand, the lack of understanding of the concept of artificial intelligence, the lack of information on this subject and the concerns about the reliability of personal data have brought some problems. With this study, it is aimed to evaluate the awareness and attitude towards artificial intelligence in areas where artificial intelligence supported products and applications such as logistics, banking,search engines, social media, mobile operator and retail are used extensively. For the purpose of the study, the data obtained from 335 individual customers were evaluated by frequency analysis.