Yeni Asur sanatının Urartu sanatına etkisi
The effect of Late Assyrian art on Urartian art
  1. Tez No: 704539
  2. Yazar: KİBAR AKDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU MANDACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Ancient Linguistics and Cultures
  6. Anahtar Kelimeler: Mezopotamya, Asur, Urartu, Sanat, Etkileşim, Saray, Tapınak, Mesopotamia, Assyria, Urartu, Art, Interaction, Palace, Temple
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Kadim Mezopotamya topraklarında MÖ 2000-612 yıllarında hüküm süren Asur Devleti siyasi başarıları yanı sıra sanat alanında da günümüze kadar ulaşan izler bırakmıştır. Üç ana dönem yaşayan Asur, özellikle Geç Asur Dönemi'nde imparatorluk çağına ulaşmıştır. Güçlü bir orduya sahip olmalarının verdiği avantajla Anadolu'ya kadar yayılım göstermişlerdir. Asur Sanatı Asur başkentlerinde saray, tapınak ve kalelerde muazzam bir şeklide hayat bulmuştur. Asur Devleti'nin geniş topraklara hükmetmesi ile birlikte Asur sanatı da yeni toplumlarla tanışmıştır. Bu toplumlardan biri de Doğu Anadolu'da Van Gölü çevresinde yaşayan Urartu toplumu olmuştur. Bu çalışmada Antik Çağ'da sanatın değerleri üzerinde durulmuştur. Ayrıca sanat alanında yaşanan etkileşimi daha iyi anlamak amacıyla Asur ve Urartu siyasi ve sanat tarihleri üzerinde de durulmuştur. Böylelikle Asur sanatının Urartu sanatı üzerindeki etkileşim yazılı veriler ve arkeolojik bilgiler ışığında ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
To the land of ancient Mesopotamia BC in 2000-612 addition to its political achievements, the rule of Assyrian State has also left traces in the field of art. Assyrian, living in three main periods, especially recahed the empire age in the Late Assyrian Period. The advantage that they have a strong army have expanded as far as Anatolia. Assyrian art was life in a massive manner in palaces temples and castel in capitals with the government of the State of Assyria wide land, the art of Assyrians meets new societies. One of communities was society of Urartian living around Van Lake in Eastern Anatoila. In this study, the values of art in Ancient Ages are focused on. Also, in order to understand the ınteraction the field of art, the histories of Assyrian and Urartian and art has been located. Thus, the interaction of Assyrian art on Urartian art is reveled from the light of written data and archaelogical information.