İşkoliklik ve stres arasındaki ilişkinin incelenmesi: Akademik personel üzerine bir araştırma
Investigating the relationship between workaholism and stress: A research on academic staff
- Tez No: 704541
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM DİLŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşkoliklik, Stres, İş Stresi, Akademik Personel, Workaholics, Stress, Work Stress, Academic Staff
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırma, akademik personelin işkoliklik ve stresinin belirlenmesi ve değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, Dumlupınar Üniversitesinde çalışan 282 akademik personel çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Kolayda örnekleme yöntemiyle ulaşılan örneklemden veriler kişisel veri formu, işkoliklik ölçeği ve iş stresi ölçeği ile toplanmıştır. İşkolikliğin ölçülmesinde, Schaufeli, Taris ve Bakker (2006) tarafından geliştirilen ve Türkçeye çevirisi Doğan ve Tel (2011) tarafından yapılan DUWAS işkoliklik ölçeği kullanılmıştır. Katılımcıların, iş stresi ise House ve Rizzo (1972) tarafından geliştirilen ve Türkçe' ye uyarlaması Efeoğlu (2006) tarafından yapılan İş Stresi Ölçeği kullanılarak ölçülmüştür. Ulaşılan verilerin analizi, SPSS 22V programında, T testi, ANOVA testi, Korelasyon ve Regresyon analizi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, işkoliklik eğiliminin yalnızca akademik unvan değişkenine göre iki boyutunda da anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. İş stresi ise hiçbir demografik değişkene göre gruplar arası anlamlı farklılık göstermemiştir. Korelasyon analizi sonucunda ise, işkoliklik ve iş stresi arasında orta düzeyde pozitif yönlü; aşırı çalışma ile iş stresi arasında orta düzeyde pozitif yönlü ve kompulsif çalışma ile de iş stresi arasında orta düzeyde pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Regresyon analizi sonucuna göre de iş stresinin %18,7'si işkoliklik eğilimi; %18,9'u aşırı çalışma eğilimi ve %13,8'i kompulsif çalışma eğilimi tarafından açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the workaholics and stress of academic staff and to determine the relationship between the variables. For this purpose, 282 academic staff working at Dumlupınar University formed the sample of the study. Data from the sample, which was accessed by convenience sampling method, was collected with the personal data form, the workaholicity scale and the work stress scale. The DUWAS workaholic scale developed by Schaufeli, Taris and Bakker (2006) and translated into Turkish by Doğan and Tel (2011) was used to measure workaholics. Work stress of the participants was measured using the Work Stress Scale developed by House and Rizzo (1972) and adapted to Turkish by Efeoğlu (2006). The analysis of the data obtained was carried out using the T test, ANOVA test, Correlation and Regression analysis in the SPSS 22V program.As a result of the study, there was a significant difference in the tendency of workaholism in two dimensions, which were regarding to academic title varieties only. As a result of the correlation analysis, there is a moderate positive direction between workaholicism and work stress; It was observed that there was a moderately positive directional relationship between overwork and work stress, and a moderately positive and significant relationship between compulsive work and work stress. According to the results of the regression analysis, 18.7% of the work stress is the tendency to be workaholic; 18.9% is explained by the tendency to overwork and 13.8% by the tendency to work compulsively.