İmam hatip okullarında öğrenim gören öğrencilerin sosyal medya kullanma alışkanlıkları (Edirne örneği)
Social media habits of students studying at imam hatip schools (Edirne example)
- Tez No: 705027
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MÜFTÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Sosyal Medya, İmam Hatip Lisesi, Religious Education, Social Media, Imam Hatip High School
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
İmam Hatip Okullarında Öğrenim Gören Öğrencilerin Sosyal Medya Kullanma Alışkanlıkları (Edirne Örneği) ismini taşıyan çalışma; giriş, üç bölüm ve sonuçtan müteşekkildir. Tezin giriş bölümünde çalışmanın amacı, önemi, yöntem ve sınırlılıkları hakkında genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde kitle iletişim kavramı, gelişimi, kitle iletişimin mahiyeti ve önemi üzerinde durulmuş, geleneksel ve yeni kitle iletişim araçları incelenmiş, çağımızın en çok kullanılan kitle iletişim aracı olan sosyal medya hakkında bilgilendirmelerde bulunulmuştur. İkinci bölümde günümüzde sosyal medya kullanım alışkanlıkları, yaş gruplarına göre sosyal medya kullanımı, medya bağımlılığı teorisi bağlamında internet ve sosyal medya incelenmiş, yine bu bölümde sosyal medya platformları hakkında genel bilgiler verilmiştir. Çalışmanın ana kısmını oluşturan üçüncü bölüm ise Edirne ve ilçelerindeki beş farklı Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri ile yapılan anket çalışmasının analizlerinden oluşmaktadır. Çalışmada alan araştırmalarında sıkça kullanılan anket yöntemi tercih edilmiş, 45 sorudan oluşan bir anket düzenlenmiş ve 253 öğrenciye anket uygulanmıştır. Araştırmada kullanılan anket üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde katılımcıların demografik özelliklerini öğrenmeye yönelik, ikinci bölümde sosyal medya kullanım alışkanlıklarını tespit etmeye yönelik sorular sorulmuştur. Anketin üçüncü bölümünde ise sosyal medyanın öğrenciler üzerindeki genel etkisi, din öğretimine, aile içi iletişime, dini sosyalleşmeye etkisi ve bağımlılaştırmaya etkisi ile ilgili sorular bulunmaktadır. Bütün bu başlıklar altındaki bulgular SPSS 26 programı ile analiz edilmiştir. Sonuç'ta ise araştırma sonucunda elde edilen bulgular tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Our study, named Social Media Habits of Students Studying at Imam Hatip Schools (Edirne Example), consists of an introduction, three parts and a conclusion. In the introduction part of our thesis, general information about the purpose, importance, method and limitations of the study is given. In the first part, the concept of mass communication, its development, the nature and importance of mass communication were emphasized, and traditional and new mass media were examined; in addition to this, information was given about social media, which is the most used mass communication tool of our age. In the second part, today's social media usage habits, social media usage according to age groups, and internet and social media were examined in the context of media addiction theory; moreover, general information about social media platforms was given in this section. The third part, which constitutes the main part of our study, consists of the analysis of the surveys conducted with the students of five different Anatolian Imam Hatip High Schools in Edirne and its districts. In the study, the questionnaire method, which is frequently used in field research, was preferred, and a questionnaire consisting of 45 questions was prepared and was applied to 253 students. The questionnaire used in the research consists of three parts. In the first part, questions were asked to learn the demographic characteristics of the participants, and in the second part, questions were asked to determine their social media usage habits. In the third part of the questionnaire, there are questions about the general effect of social media on students, its effect on religious education, family communication, religious socialization and on causing addiction. The findings under all these headings were analyzed with the SPSS 26 program. In the conclusion, the findings we obtained as a result of the research were discussed and suggestions were made when appropriate.