Konya Ilgın ilçe merkezindeki ortaöğrenim gençliğinin din algısı ve dini yaşayışları
Religion perception and religious life of youth at high school in Ilgin, Konya
- Tez No: 576404
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Religion, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din, Algı, Din Algısı, Ergen, Religion, Perception, Religious Perception, Adolescere
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Araştırma Konya'nın Ilgın merkez ilçesinde farklı okullarda okuyan lise öğrencilerinin din algısı ve dini yaşayışlarına etki eden psiko-sosyal etkenleri belirlemek amacıyla düzenlenmiştir. Araştırmanın evrenini 2018-2019 öğretim yılında Ilgın ilçesinde öğrenim gören 2687 liseli genç oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Ilgın ilçe merkezinde bulunan Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Fen Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu Sağlık Meslek Lisesinde öğrenim gören 500 öğrenci oluşturmaktadır. Lise yıllarına denk gelen ergenlik, tabiatı itibariyle sorunlu bir evre olarak kabul edilir. İnanç alanında ciddi atılımların yapıldığı, dini düşüncenin yeniden şekillendirildiği; dini şüphe, güvensizliklerin, kimlik karmaşasının yoğun olarak yaşandığı bir süreçtir. Bu dönemde ergen ya tamamen veya geçici olarak dine ilgisiz ya da kendini bütünüyle dini verme davranışını sergiler. Bu bağlamda araştırmanın teorik kısmında ergenlik döneminin gelişim özellikleri, dinin tanımı, dindarlığın boyutları hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Bu amaçla ankete katılanların bireysel özellikleri ve tercihleri, ait olduğu aile yapısı, içinde bulunduğu toplumun dine bakışı ve kitle iletişim araçlarını kullanma durumuyla ilgili 44 tane soru sorulmuştur. Dindarlık envanteri başlığı altında ankete katılan öğrencilerin bu ifadelere ne derecede katıldıklarını ifade etmeleri istenmiştir. Bu soruların sayısı ise 25'tir. Ölçeğimiz beşli likert tipi ölçektir. Anket sonuçlarının değerlendirilmesi ve analizinde SPSS 18 programı kullanılmıştır. Veriler değerlendirilirken basit yüzde ve frekans dağılımları, bağımlı ve bağımsız değişkenler arasında çapraz tablolar yapılmıştır. Genel olarak araştırmada öğrencilerin dini inanç düzeylerinin genel olarak yüksek, dini yaşayışlarının ise düşük olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin yaşları, ailenin sosyo-ekonomik seviyesinin farklı olması, gençlerin din algısı üzerinde etki etmemektedir. Öğrencilerin okul türü, anne babanın dini yaşantısının din algısı ve dini yaşantısında etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The research is edited with purpose of detecting psycho-social factors that effect high school students' (who are studying different status in Ilgın, Konya) religion perception and religious life. 2687 high school students who are studying between 2018 and 2019 in Ilgın generate the research group. On the other hand, 500 students who are studying at Anatolian high school, Anatolian religious (İmam- Hatip) high school, science high school, vocational and technical high school, Anatolian health vocational, in Ilgın generate the research sampling. Puberty at high school is accepted as a problematic stage (because of its nature). It is process that contains a lot of serious advances in the field of faith, reforms in religious thoughts, religious suspicions, disbeliefs, identity complexity. In this period, adolescents act either permanent/temporary irrelevant to the religion or totally being caught up in the religion. In this context, it was given information about physical evolution features of puberty, explanation of religion, piety format in theoretical part of research. For this purpose, 44 questions, which related to personal qualifications and choice, family structure, view to the religion in his/her society and purpose of using mass media, was asked to participants. To what they agree with this statements was demanded from students who participated the piety inventory survey. Number of these questions is twenty-five. Our scale is the type of quintet. SPSS 18 (statistical package of social sciences) is used in the result of the survey. During the evaluation of the data, simple percentage and frequency distribution cross tables between dependent and independent variables are used. Generally in this research, it was determined that students have high potential degree of religion belief, have low in religious life. Students' ages, their families' level of social-economy have no influence on their religion perception. Whereas, Students the kind of school, their parents' religious life have influence on their religion perception and also on their religious life.