Kadın algısının değişmesinde din ve kültürün etkisi (Bayburt örneği)
The effect of religion and culture on changing percpection of women (Bayburt example)
- Tez No: 705040
- Danışmanlar: PROF. DR. EJDER OKUMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din, Kültür, Kadın, Kadın Algısı
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: İslami Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
Bu çalışmada Doğu Karadeniz şehri olan Bayburt'ta cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, medeni durum, yaşanılan yer, gelir seviyesi gibi çeşitli değişkenler açısından farklılıklar gösteren 88 katılımcı ile mülakat yapılmıştır. Bu mülakatlardan ve araştırmacı gözlemlerinden yola çıkarak şehrin çeşitli bölgelerinde toplumun kadın algısı, kadının toplumdaki konumu, toplumun kadının algısının ve kadının toplumdaki konumunun zaman içerisindeki değişmesi incelenmiştir. Bayburt şehri geleneksel toplum özelliği taşımakla birlikte son yıllarda hızlı bir değişim süreciyle de karşı karşıya bulunmaktadır. Bu değişim süreciyle birlikte toplumun kültürel yapısında, dini anlama ve anlamlandırma biçimlerinde değişimler olmuştur. Bu değişimlerle birlikte toplumda kadınların sosyal konumu ve statüsünde, kadına karşı bakış açısında değişiklikler meydana gelmiştir. Araştırmada toplumun genel kadın algısından bahsedilmiştir. Araştırmaya katılan katılımcıların hepsi son yıllarda yaşanan sosyal- kültürel değişim süreciyle birlikte toplumda kadının sosyal konumu ve statüsünde, kadına karşı bakış açısında, kadın algısında değişim olduğunu belirtmişlerdir. Toplumda kadına biçilen genel kabul görmüş sosyal konum ve statünün dışında var olan kadınların sayısı az da olsa olmuştur. Örneğin geçmiş yıllara bakıldığında toplumun kadın eğitimine yönelik koyduğu kesin kurallar bulunsa da az sayıda kadınların ileri seviye eğitimler aldığı görülmektedir. Bu durum her ne kadar günümüzde düzelmiş yani kadın eğitimi desteklenmiş olsa da toplum içerisinde halen kadın eğitimine yönelik kısıtlamalar mevcuttur.
Özet (Çeviri)
In this research, 88 participants were interviewed in Bayburt, an Eastern Black Sea city in Turkey, with disparities in gender, age, education level, marital status, place of residence, and income level. The society's perception of women in various parts of the city, the position of women in the society, and the change of this perception and position through time were explored based on these interviews and researcher observations. The society in Bayburt has experienced fast change in recent years although it preserves the traits of a traditional society. Along with this change process, there have been changes in the cultural structure of the society and the ways of understanding and interpreting religion. Along with these changes, there have been changes in the social position and status of women in society, and in the perspective of women. In the study, the general perception of women in society was mentioned. All of the participants participating in the research stated that there has been a change in the social position and status of women, their perspectives on women, and their perceptions of women, with the socio-cultural change process in recent years. Although the number of women who exist outside the social position and status generally accepted in society and assigned to women, there has been a small number. For example, when we look at the past years, it is seen that although there are definite rules set by the society for women's education, a small number of women receive advanced education. Although this situation has improved today, that is, women's education has been supported, there are still restrictions on women's education in society. Keywordrs: Religion, Culture, Women, Female Perpection