HIV-infekte olguların klinik ve immünolojik evreleri ile western blot testinde gelişen protein bantlarının ilişkisi
HIV-infekte olguların klinik ve immünolojik evreleri ile western blot testinde gelişen protein bantlarının ilişkisi
  1. Tez No: 705055
  2. Yazar: RAMAZAN KORKUSUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖZLEM ALTUNTAŞ AYDIN, DR. HAYAT KUMBASAR KARAOSMANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Western Blot, ELISA, HIV/AIDS, Western Blot, ELISA, HIV/AIDS
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
Amaç: İnsan immün yetmezlik virüsünün laboratuar tanısında öncelikle anti-HIV antikorlarının saptanması temeline dayalı ELISA yöntemi kullanılmakta, bu yöntemle pozitif olarak değerlendirilen örnekler Western Blot (WB) tekniğiyle doğrulanmaktadır. Çeşitli viral proteinlere karşı gelişen antikorların saptanması için WB'nin özgüllüğü yüksek olmasına rağmen, HIV infeksiyonunun farklı evrelerinde antikor bantları ve şiddetleri arasında görünüm zamanlamasında önemli farklılıklar olmaktadır. Çalışmamızda HIV infekte bireylerin, WB testinde gelişen bant profillerinin klinik ve immünolojik evrelere göre ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Nisan 2009-Eylül 2012 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Polikliniğine başvurup HIV/AIDS (Edinsel İmmün Yetmezlik Sendromu) tanısı alan 78 olgu çalışma kapsamına alındı. Hasta poliklinik dosyalarının retrospektif olarak incelenmesiyle elde edilen yaş, cinsiyet, başvuru nedeni, klinik bulguları, tanı sırasındaki CD4+ T hücre sayıları, HIV RNA seviyeleri değerlendirildi. Hastalara ait Western Blot test sonuçları İstanbul İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün referans laboratuarı olan Sağlık Bakanlığı Deri ve Zührevi Hastalıklar Hastanesi'nden temin edilerek WB bant paternleri retrospektif olarak incelendi. Bulgu: 78 yeni tanılı HIV/AIDS olgusunun 68'i (%87,2) erkek, yaş ortalaması 38,87±13,09 yıl (yaş aralığı: 17-83 yıl) idi. Başvuru sırasındaki ortalama CD4+ T lenfosit sayısı 410,2 hücre/mm³ (3-1114), ortalama HIV RNA düzeyi ise 592 894 kopya/ml idi. Olguların yarısına yakınının (%43,6) CD+4 T lenfosit sayısı 200-500/mm3'dür. Polikliniğimize başvuran hastalarımızın tamamının HIV-1 ile infekte olduğu tespit edildi. Olguların %70.51'inde (55/78) WB bant proteinlerinin tümünün pozitif olduğu görüldü. Kalan %29.48'inde (23/78) ise nadir bant profilleri izlendi. Nadir WB bant profillerinin %26'sı CD4+ T lenfosit sayısı 200/mm3'den az olan olgularda, %33.47'si 200-500/mm3 arasında, %30.43'ü 500/mm3'den fazla olan olgularda izlenmektedir. WHO klinik evrelemesine göre Evre I'de 59 (%75,6), Evre II'de 4 (%5,1), EvreIII'de 10 (%12,8), Evre IV'de 5 (%6,4) hasta mevcuttu. WB bant paternlerinden Zarf glikoproteinleri (Env) olan gp120, gp160 ve gp41'in olgularının tümünün bant profillerinde mevcut olduğu görüldü. Sonuç: İleri evrelerde Gag p55 ve p17 ile Pol proteinlerinden p51'in saptanmasının azalması HIV infeksiyonunun progresyonuyla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişkili bulunmuştur. Bu durum Western Blot testinin HIV infeksiyonunun sadece tanı aşamasında değil progresyonunun takibinde de önemli bir parametre olduğunun göstergesidir. Yapmış olduğumuz araştırma, ülkemize ait olgulardaki WB bant paternlerini ve bu bant paternleri ile HIV infeksiyonunun klinik evresi arasındaki ilişkiyi araştıran ilk çalışmadır. Ancak çalışmamız dahilindeki olgu sayısı sınırlıdır. Bu nedenle pilot araştırma olarak kabul edilip, daha geniş hasta grupları ile yapılacak çalışmalara ışık tutabilecektir.
Özet (Çeviri)
Background: Laboratory diagnosis of Human Immunodeficiency Virus (HIV) infection is based on detection of anti-HIV antibodies by an initial ELISA test, then positive ELISA results have to confirmed with Western Blot (WB) procedure. Although the specificity of WB is high for detection of antibodies against to various viral proteins, there are important differences about timing of appearance between antibody bands and intensities in different stages of HIV infection. In our study, we aimed to evaluate the protein bands of WB testing and the relationship to clinical and immunological stages in HIV-infected patients. Methods: Between April 2009-September 2012 78 HIV/AIDS cases who were diagnosed in Infectious Disease and Clinical Microbiology Outpatient Clinic of Haseki Training and Research Hospital were included in the study. Age, gender, complaints, clinical signs, CD4+ T lymphocyte counts and HIV RNA level at diagnosis were collected retrospectively from medical records. WB band patterns obtained from Ministry of Health Dermatological and Venereal Diseases Hospital which is the reference laboratory of Istanbul Public Health Center were examined retrospectively. Results: Out of 78 HIV/AIDS cases, 68 (87,2%) were men. Mean age was 38,87±13,09 (17-83) years. Median CD4+ T lymphocyte count at diagnosis was 410,2 /mm³ (range 3-1114). Mean HIV RNA level at diagnosis was 592 894 copies/ml. Almost half of the patients (43,6%) CD4+ T lymphocyte count 200-500/mm³ determined at admission (43,6%). All patients were infected with HIV-1. All WB band proteins were positive in 70,5% (55/78) of the cases. However, rare band profiles were in %29,4 (23/78). Twenty-six percent of rare WB band profiles were observed in patients' CD4+ T lymphocyte count less than 200/mm³, %33,47 was 200-500/mm³ and %30,43 was more than 500/mm³. According to WHO clinical staging 59 (%75,6) patients were at Stage I, four patients at Stage II, 10 patients at Stage III and five patients were at Stage IV. Gp120, gp160 and gp41 which are envelope glycoproteins in WB band proteins were seen in all patients. Conclusions: Reduction of Gag p55, p17 and p51 of Pol proteins in advanced stages is statistically related to progression of HIV infection. WB test is an indicator not only diagnosis of HIV infection but also progression. This study is the first which investigates the relationship between WB band patterns and clinical stage of HIV infection in our country. Because of the limited numbers of the cases, this study could be accepted as a pilot research which guides to studies have more patient populations.