Hastanemizde klinik örneklerden izole edilen cutibacterium türlerinin antibiyotiklere duyarlılıklarının agarda dilüsyon ve disk difüzyon duyarlılık yöntemleri ile belirlenmesi
  1. Tez No: 705303
  2. Yazar: NAZMİYE ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURVER ÜLGER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Cutibacterium türleri, agarda dilüsyon, disk difüzyon, Cutibacterium species, agar dilution, disk diffusion
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde izole edilmiş, enfeksiyon etkeni olan Cutibacterium türlerine ait izolatların neden olduğu klinik tabloların irdelenmesi, antibiyotiklere duyarlılıklarının belirlenmesi, agarda dilüsyon yöntemi ile disk difüzyon yöntemi sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Ocak 2015-Nisan 2021 tarihleri arasında laboratuvarımıza gelen, klasik yöntemler ve MALDI-TOF MS ile tanımlanan Cutibacterium türlerine ait 45 izolatın ampisilin, ampisilin-sulbaktam, meropenem, tetrasiklin, vankomisin ve klindamisine duyarlılıkları anaerop bakteriler için referans yöntem olan agarda dilüsyon yöntemi ile belirlenmiştir. At kanı ile zenginleştirilmiş fastidious anaerop agarda aynı antibiyotikler için üç farklı inkübasyon süresi (20, 30 ve 40 saat) uygulanarak disk difüzyon yöntemi ile duyarlılık çalışılmıştır. İzolatların %46,7'si (n=21) doku, %22,2'si (n=10) cilt apsesi, %20'si (n=9) beyin apsesi, %6,7'si (n=3) batın içi apse, %2,2'si (n=1) kemik apsesi, %2,2'si (n=1) plevra örneğinden izole edilmiştir. 45 izolatın %71,1'i (n=32) Cutibacterium acnes, %26,7'si (n=12) Cutibacterium avidum, %2,2'si (n=1) Cutibacterium granulosum olarak tanımlanmıştır. Agarda dilüsyon yöntemi sonuçlarına göre Cutibacterium acnes ve Cutibacterium granulosum türlerine ait izolatların tümü test edilen antibiyotiklere duyarlı bulunmuştur. Cutibacterium avidum izolatlarının %33,3'ünde (4/12) klindamisin direnci saptanmış olup test edilen diğer antibiyotiklere direnç saptanmamıştır. 20. saat inkübasyon sonunda disk difüzyon inhibisyon zon kenarları belirsiz ve üreme silik olduğundan okunabilirlik açısından uygun bulunmamıştır. 30. ve 40. saatler arasında okunabilirlik açısından fark görülmemiştir. İzolatlarımız, klindamisin haricinde test edilen tüm antibiyotiklere duyarlı bulunduğundan tahmini sınır değerlerini belirlemek mümkün değildir. Klindamisin için agarda dilüsyon sonuçlarının disk difüzyon zon çapı değerleri ile korelasyonunun iyi olduğu görülmüştür. Cutibacterium türlerinde en çok direnç saptanan antibiyotiklerden biri olan klindamisin için, disk difüzyon ve agarda dilüsyon yöntemi sonuçları arasında korelasyonun iyi bulunması sevindiricidir. Çalışmamızın, daha fazla sayıda ve daha fazla çeşitliliğe sahip direnç profili olan izolatlar ile yapılacak çalışmalara kaynak oluşturması açısından verilerimizin kıymetli olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
The aims of this study were to evaluate the clinical presentations of Cutibacterium species which were thought to be an infectious agent, isolated in Marmara University Pendik Training and Research Hospital, to determine their susceptibility to antibiotics, and to compare the results of the agar dilution method and disk diffusion method. The susceptibility to ampicillin, ampicillin-sulbactam, meropenem, tetracycline, vancomycin and clindamycin of 45 isolates belonging to Cutibacterium species identified by classical methods and MALDI-TOF MS, which send to microbiology laboratory between January 2015 and April 2021, were determined by agar dilution method, which is the reference method for anaerobic bacteria. The same antibiotics were tested by disk diffusion method by applying three different incubation times (20, 30 and 40 hours) on fastidious anaerobic agar enriched with horse blood. Isolates were recovered from various locations: 46.7% (n=21) tissue, 22.2% (n=10) skin abscess, 20% (n=9) brain abscess, 6.7% (n=3 ) intra-abdominal abscess, 2.2% (n=1) bone abscess, 2.2% (n=1) pleural sample. Overall, 71.1% (n=32), 26.7% (n=12), 2.2% (n=1) of the isolates were identified as Cutibacterium acnes, Cutibacterium avidum, Cutibacterium granulosum, respectively. According to the results of the agar dilution method, all isolates of Cutibacterium acnes and Cutibacterium granulosum species were susceptible to the tested antibiotics. Clindamycin resistance was detected in 33.3% (4/12) of Cutibacterium avidum isolates, and no resistance was found to other tested antibiotics. At the end of the 20th hour incubation, the disk diffusion zone edges were unclear and the growth was hazy, so it was not eligible for readability. There was no difference in readability between the 30th and 40th hours. Our isolates were susceptible to all tested antibiotics except clindamycin so we could not suggest tentative zone diameter breakpoints. We found a good agreement between agar dilution and disk diffusion for clindamycin. It is pleasing to find a good correlation between the results of disk diffusion method and agar dilution for clindamycin, one of the antibiotics with the highest resistance in Cutibacterium species. We think that our data is valuable in terms of being a source for studies to be conducted with isolates with a greater number and diversity of resistance profiles.