Türkiye'de sivil havacılık şirketlerinin faaliyetleri (1923-1933)
Activities of civil aviation companies in Turkey (1923-1933)
- Tez No: 705314
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖKKEŞ KÜRŞAD KARACAGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Civil Aviation, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Aero Espresso Italiana, Deutsche Luft Hansa, FrancoRoumanie, Junkers, Aero Espresso Italiana, Deutsche Luft Hansa, Franco-Roumanie, Junkers
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
İnsanların uçma arzusu çok uzun bir tarihsel geçmişe sahiptir. Nitekim bu amacı 20. yüzyılda uçakların keşfiyle daimi olarak gerçekleştirmişlerdir. Uçaklar gerek sivil gerekse askerî amaçlı olarak neredeyse eş zamanlı olarak kullanılmaya başlamıştır. İlk hava posta servisi 18 Şubat 1911'de Hindistan'ın Allâhâbâd kentinden yaklaşık 10 km uzaklıktaki Naini kentine başarılı bir şekilde yapılmıştır. İlk tarifeli uçuş ise 1 Ocak 1914 tarihinde ABD'nin Florida eyaletinin St. Petersburg kentinden Tampa Körfezine düzenlenmiştir. Osmanlı Devleti'nde 9 Şubat 1914'de Osmaneli'nden (Lefke) Bilecik'e götürülen posta çantası ile ilk hava posta taşımacılığı başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. Osmanlı Devleti'nden Avrupa ve Balkan devletlerine ilk posta servisi ise Mondros Mütarekesi imzalandıktan kısa bir süre sonra başlamıştır. Cumhuriyet'in ilanından sonra yabancı bir şirketle ilk sözleşme 18 Eylül 1924 tarihinde Aero Espresso Italiana Şirketi ile imzalanmış bunu takib eden17 Ağustos 1925 tarihinde Franco-Roumanie Şirketi ile İstanbul-Bükreş hava hattı için mukavele yapılmıştır. 15 Ağustos 1925 tarihinde de Junkers Şirketi ile ticari ve savaş uçağı imal etmek üzere müşterek bir şirket kurulmuştur. Şirket antlaşmanın yanında Junkers, Türk hükümetine ortak bir havayolu şirketi kurmayı da teklif etmiştir. Hükümet ise bu teklife olumlu bir cevap vermemiştir. Bir başka havayolu şirketi olan Deutsche Luft Hansa ile de 9 Ocak 1930 tarihinde anlaşma imzalanmış ve ilk uçuşlar Ekim 1930'da başlamıştır. Bu çalışmamızda, Türkiye'deki 1923-1933 yılları arasında yerli ve yabancı girişimcilerin sivil havacılık faaliyetleri incelenmiştir. Bu doğrultuda tezimiz hazırlanırken arşiv belgelerinden, dergi ve gazetelerden, konuyla alakalı yerli ve yabancı eserlerden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
People's desire to fly has a long historical background. As a matter of fact, they achieved this purpose permanently with the discovery of airplanes in the 20th century. Airplanes began to be used nearly simultaneously for both civil and military purposes. The first air postal service was successfully realized on February 18, 1911 to the city of Naini, which is about 10 km from the city of Allahabad in India. The first scheduled flight was realized on January 1, 1914 from in St. Petersburg to Tampa Bay both in Florida. The first air postal transportation in the Ottoman Empire was carried out with a postbag taken from Osmaneli (Lefke) to Bilecik on February 9, 1914. The first postal service from the Ottoman Empire to the European and Balkan states started shortly after the Armistice of Mudros was signed. The first agreement with a foreign company, following the proclamation of the Turkish Republic, was signed with the Aero Espresso Italiana on September 18, 1924. Another agreement was signed with company of the Franco-Roumaine for the Istanbul-Bucharest aerial line on August 17, 1925. An agreement was signed with the Junkers Company to establish a common company to manufacture commercial and warplanes on August 15, 1925. Besides the agreement, company of Junkers offered to the Turkish government to establish a common airline business. However, the government did not answer in the affirmative to this offer. An agreement was signed with company of Deutsche Lufthansa on January 9, 1930 and the first flights began in October 1930. In the present study, the civil aviation activities of domestic and foreign entrepreneurs in Turkey between the years 1923-1933 were inspected. Fort this purpose, archival documents, magazines and newspapers and both local and foreign works were used while preparing our thesis.