İzolasyon ve ambargolarla mücadele sürecinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti turizm politikasının yeri ve önemi
The place and importance of the tourism policy of the Turkish Republic of Northern Cyprus in the process of isolation and struggle with embargoes
- Tez No: 705594
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR TAŞKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Uluslararası İlişkiler, Tourism, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıs Cumhuriyeti Sorunu, KKTC, KKTC Turizm Politikaları, İzolasyon, Ambargo, Neo-Liberalizm, Cyprus, Republic of Cyprus, The Problem of Cyprus Republic, TRNC, TRNC Tourism Policies, Isolation, Embargo, Neo-Liberalism
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Kıbrıs'ın coğrafi konumu, yer altı ve yer üstü zenginlikleri nedeni ile Roma İmparatorluğu dönemine kadar yedi farklı devlet tarafından yönetilen ada, daha sonra Bizans, Haçlı, Lüzinyan, Venedik, Osmanlı ve İngiltere gibi devletlerin kontrolü altına girmiştir. Böylesine zengin bir tarihi kültürün yanında doğal güzelliklere de sahip olan ada, İngiltere yönetimi ile birlikte başlayan ve Kıbrıs Cumhuriyeti döneminde, özellikle Kıbrıslı Türkleri hedef alan, şiddet olaylarına konu olmuştur. Diplomasinin sonuçsuz kaldığı gelişmeler sonrası Kıbrıs Adası, garantör ülke Türkiye'nin askeri müdahalesi ile Rum ve Türk tarafı olarak ikiye bölünmüştür. Bu gelişme sonrası uluslararası alanda atılan adımlar, Kıbrıs Cumhuriyeti sorununa çözüm olamamış, Türk tarafı KKTC olarak bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu gelişmenin ardından BM merkezli alınan siyasi kararlar, KKTC'nin günümüze kadar dünyadan izole edilmesine yol açmıştır. Bu yaşananlardan yola çıkarak araştırma kapsamında; Kıbrıs'ta ilk çağlardan günümüze gelen süreç anlatılmış, KKTC'ye uygulanan haksız izolasyon ve ambargolar belirtilmiştir. Bu yaptırımlar ile mücadele sürecinde, KKTC turizm politikalarının etkinliği incelenmiş ve sektörün içinde bulunduğu mevcut durum saptanmıştır. Öte yandan, Uluslararası İlişkilerin Neo-Liberalizm teorisinin“Karşılıklı Bağımlılık”ilkesinden yola çıkarak, doğrudan ticaret önündeki yaptırımların kaldırılması ile Kıbrıs Cumhuriyeti sorununda yeni bir döneme girilebileceği aktarılmıştır. Böylece, temelinde birey ve barışın olduğu bu çalışmada, KKTC'nin turizm potansiyeli gözler önüne serilirken, girişimciler ve politika yapıcılar için yenilikçi öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Due to Cyprus' geographical location, underground and aboveground riches, the island was ruled by seven different states until the Roman Empire period, and then came under the control of states such as Byzantium, Crusader, Lusignan, Venice, Ottoman and England. The island, which has such a rich historical culture as well as natural beauties, has been the subject of violence that started with the British administration and especially targeting the Turkish Cypriots during the Republic of Cyprus. After the developments in which diplomacy was inconclusive, Cyprus was divided into Greek and Turkish sides with the military intervention of the guarantor country Turkey. The steps taken in the international arena after this development could not solve the problem of the Republic of Cyprus, and the Turkish side declared its independence as the TRNC. Following this development, UN-based political decisions have led to the isolation of the TRNC from the world until today. Based on these events, within the scope of the research; the process from the first ages in Cyprus to the present is explained, and the unfair isolation and embargoes applied to the TRNC are stated. In the process of combating these sanctions, the effectiveness of TRNC tourism policies was examined and the current situation of the sector was determined. On the other hand, it was stated that a new era could be entered in the Cyprus (Republic of) problem with the abolition of the sanctions against direct trade, based on the“Mutual Dependence”principle of the Neo-Liberalism theory of International Relations. Thus, in this study, which is based on the individual and peace, the tourism potential of the TRNC is revealed while innovative suggestions are presented for entrepreneurs and policy makers.