İlkokula devam eden öğrencilerin anne-babalarının ebeveynlik tutumları ile ev ödevlerine yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between the parental behavior of primary school students' parents, and the parents' behavior toward students' homeworks
- Tez No: 705608
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKTAY AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ödev, ebeveyn tutumu, demokratik ebeveyn tutumu, otoriter ebeveyn tutumu, izin verici ebeveyn tutumu, ödev tutumu, Homework, parental attitude, democratic parenting attitude, authoritarian parenting attitude, permissive parenting attitude, homework attitude…
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokula devam eden öğrencilerin anne babalarının ebeveynlik tutumu ile ev ödevlerine yönelik tutumları arasında herhangi bir ilişkinin olup olmadığını saptamaktır. Araştırmanın modeli, nicel yöntem araştırma desenlerinden ilişkisel tarama modelidir. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim öğretim yılı İstanbul ili Avrupa yakasındaki Başakşehir, Beşiktaş ve Arnavutköy ilçelerinden 474 veli oluşturmuştur. Her okuldan 1, 2, 3. ve 4. sınıf velileri arasından gönüllü olanlar araştırmaya katılmıştır. Araştırmaya toplam 8 devlet, 3 özel ilkokul dâhil edilmiştir. Araştırmanın veri toplama sürecinde, Ebeveyn Tutum Ölçeği (Karabulut Demir E. ve Şendil 2007) araştırmacı tarafından geliştirilen Ödeve Yönelik Tutumlar Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. İlkokul öğrencilerinin anne ve babalarının ilkokulda verilen ödevlere ait tutumları ile ebeveynlik tutumları arasındaki alt boyutlarına ilişkin cinsiyet, yaş ve okul türüne göre anlamlı farklılaşmalar olup olmadığını araştırmak üzere, ilişkisiz (bağımsız) gruplar t testi uygulanmıştır. İlkokul öğrencilerinin anne ve babalarının ebeveynlik tutumları ile ödeve yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi araştırmak üzere Pearson momentler çarpımı korelasyonu katsayıları hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre anne-babaların, demokratik tutum gösterme düzeylerindeki bir artış, çocuğun gelişimine katkısına inanma tutumlarında ve ödeve yönelik genel tutumlarında (olumlu) bir artışa neden olmaktadır. Anne-babaların, otoriter tutum gösterme düzeylerindeki bir artış, ödev takip ve kontrol stratejileri tutumlarında ve ödeve yönelik genel tutumlarında (olumlu) bir artışa neden olmaktadır. Anne-babaların, izin verici tutum gösterme düzeylerindeki bir artış ise ödevin gerekliğine inanma, çocuğun gelişimine katkısına inanma tutumlarında ve ödeve yönelik genel tutumlarında bir düşüşe neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether there is any relationship between the parenting attitude of the parents of primary school students and their attitudes towards their homework. The model of the research is the relational screening model, which is one of the quantitative method research designs. The study group of the research consists of 474 parents from Başakşehir, Beşiktaş and Arnavutköy districts on the European side of Istanbul in the 2020-2021 academic year. Parents from each school participated in the research volunteers were from 1st, 2nd, 3rd and 4th grade. In the study, 8 state and 3 private primary schools were included. In the data collection process of the research, Parental Attitude Scale (Karabulut Demir E. and Şendil 2007), Attitudes Towards Homework Scale and Personal Information Form were used developed by the researcher. Independent samples t-test was applied to investigate whether there are significant differences according to gender, age and school type regarding the sub-dimensions between the attitudes of the parents of primary school students about the homework given in primary school and their parenting attitudes. Pearson product-moment correlation coefficients were calculated to investigate the relationship between the parenting attitudes of the parents of primary school students and their attitudes towards homework. According to the findings obtained as a result of the research, an increase in the level of democratic attitudes of the parents causes an increase in their belief in their contribution to the child's development and their general attitudes towards homework. An increase in parents authoritarian attitude leads to an increase in their attitudes towards homework tracking and control strategies and their general attitudes towards homework (positive impact). An increase in the level of permissive attitudes of parents causes a decrease in their belief in the necessity of homework, their belief in its contribution to the child's development, and a decrease in their general attitudes towards homework.