Evli bireylerin bağlanma stilleri ile bağlanma yaralanmaları arasındaki ilişkide affetme esnekliğinin aracı rolünün araştırılması
Investigating the mediating role of forgiveness flexibility in the relationship between attachment styles and attachment injuries of married individuals
- Tez No: 705625
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDİ GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma Yaralanmaları, Bağlanma Stilleri, Affetme Esnekliği, Duygu Odaklı Çift Terapisi, İlişki Travmaları, Attachment Injury, Attachment Styles, Forgiveness Flexibility, Emotion-Focused Couple Therapy, Relationship Traumas
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın amacı, evli bireylerin bağlanma stilleri ile bağlanma yaralanmaları arasındaki ilişkide affetme esnekliğinin aracı rolünün incelenmesidir. Ayrıca bağlanma yaralanmaları, bağlanma stilleri ve affetme esnekliği çeşitli demografik değişkenler açısından da incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu en az bir yıldır evli olan, 22-63 yaş aralığındaki 261 kişi (203 kadın ve 58 erkek) oluşturmaktadır. Veriler amaçlı örnekleme yöntemiyle toplanmıştır. Araştırmada veriler Demografik Bilgi Formu, Evlilikte Bağlanma Yaralanmaları Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II ve Affetme Esnekliği Ölçeği aracılığı ile toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS.25 programı ile yapılmıştır. Araştırmanın demografik değişkenlerine yönelik analizlerde Pearson momentler çarpım korelasyon katsayısı, bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmış olup araştırmanın hipotezlerini test etmek amacıyla hiyerarşik regresyon analizi ve yeniden örnekleme yöntemi (bootstrapping) yapılmıştır. Hiyerarşik regresyon analizi sonuçlarına göre kaygılı ve kaçınan bağlanma, bağlanma yaralanmalarını pozitif yönde yordamıştır; affetme esnekliği ise negatif yönde yordamıştır. Yeniden örnekleme yöntemi ile yapılan analiz sonuçlarına göre affetme esnekliği bağlanma stilleri ve bağlanma yaralanmaları arasında kısmi aracı rol oynamıştır. Elde edilen bulgular kuramsal bakış açısı ve alanyazındaki çalışmalar çerçevesinde tartışılmış olup uygulayıcılar ve gelecekteki araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the mediating role of forgiveness flexibility in the relationships between attachment styles and attachment injuries of married individuals. This study also examined whether attachment injuries, attachment styles, and forgiveness flexibility differ based on different demographic variables. The study group consists of 261 couples (203 women and 58 men) aged 22-63, who have been married for at least one year. The data was collected through the appropriate sampling method. Demographic Information Form, Forgiveness Flexibility Scale, Experiences in Close Relationships-Revised (ECR-R), and Marital Attachment Injuries Scale were used to collect the data. The data was analyzed using SPSS.25 program. Pearson moments correlation coefficients, Independent samples t-test, and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to analyze the research for demographic variables. Hierarchical regression analyses and bootstrapping methods were performed to test the hypothesis regarding mediating relationships. The results of hierarchical regression analyses revealed that attachment styles positively and forgiveness flexibility negatively predicted attachment injury. Bootstrapping analysis showed that forgiveness flexibility played a partial mediation role. The results of the study were discussed along with the relevant literature, and suggestions were made for practitioners and future studies.