Kayseri/Develi koşullarında, farklı yetiştiricilik tekniklerinin soğanın (Allium cepa L.) bitki büyüme ve verim değerleri üzerine etkileri
The effects of different growing techniques on plant growth and yield parameters of onion (Allium cepa L.) in Kayseri/Develi conditions
  1. Tez No: 705664
  2. Yazar: EMİNE KARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH HANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fide, Nonvowen, Soğan, Tohum, Seedling, Nonwoven, Onion, Seed
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu tez çalışmasında, farklı yetiştirme tekniklerinin soğan bitkisinin büyüme ve baş verimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada bitki materyali olarak farklı kabuk rengine sahip üç soğan çeşidi kullanılmıştır. Denenen teknikler: Doğrudan tohum ekimi, tohum ekiminden sonra dokumasız kumaşla kaplama, fide dikimi ve fide dikimi sonrası dokumasız kumaşla kaplamadır. Çalışma, Kayseri ili Develi ilçesinde açık arazi koşullarında gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda çeşit x yetiştirme tekniği interaksiyonunun ölçülen tüm parametreler üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Doğrudan tohum ekimi ile başlayan her iki yetiştirme tekniğinde de tüm çeşitlerde çimlenme ve çıkış görülmesine rağmen bitki gelişimi çok zayıf kalmıştır. Tohum ekimi ile yapılan yetiştiricilikte sadece bir çeşitte baş oluşumu gözlenmiş ancak bu başlar yeterince büyüyememiştir. Ayrıca tohum ekimi + örtü materyali kullanma tekniği bitki gelişimini daha olumsuz etkilemiştir. Bu uygulamada herhangi bir baş oluşumu gözlemlenmemiştir. Fide ile yapılan her iki teknikte de tüm çeşitler baş oluşturmuştur. Fide dikimi + örtü malzemesi kullanımı başlarda hem verim hem de kalite kriterlerini olumlu yönde etkilemiştir. Tüm sonuçlar birlikte değerlendirildiğinde, etkinlik derecesi çeşitlere göre değişmekle birlikte, fide dikiminin Kayseri / Develi koşullarında soğan üretimi için oldukça etkili bir teknik olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the effects of different cultivation techniques on onion plant growth and bulb yield were investigated. In the study, three onion varieties with different skin colors were used as plant material. The techniques tried were: direct seed sowing, covering with non-woven fabric after sowing of seeds, planting seedlings, and covering with non-woven fabric after planting seedlings. The study was carried out in open field conditions in the Develi district of Kayseri province. As a result of the study, it was determined that the interaction effects of the cultivar x cultivation technique had a statistically significant effect on all measured parameters. Although germination and emergence were observed in all varieties in both cultivation techniques, which started with direct seed sowing, plant development remained very weak. The bulb formation was observed in only one variety in cultivation with seed sowing, but these bulbs could not grow enough. In addition, the technique of sowing seeds + using covering material affected plant growth more negatively. No bulb formation was observed in this application. In both techniques with seedlings, all varieties formed bulbs. Seedling planting + use of cover material had a positive effect on both yield and quality criteria for the bulbs. When all the results are evaluated together, it is understood that although the degree of effectiveness varies depending on the cultivars, seedling planting is a very effective technique for onions production in Kayseri / Develi conditions.