Kayseri ili nohut ekim alanlarında nohut yapraksineği [Liriomyza cicerina Rondani (Diptera: Agromyzidae)]'nin yaygınlığı, bulaşıklık oranı ve popülasyon dalgalanması
Prevalence, infestation rate and population fluctuation of chickpea leaf fly [Liriomyza cicerina Rondani (Diptera: Agromyzidae)] in chickpea planting areas of Kayseri province
- Tez No: 827554
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT MUŞTU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kayseri, Liriomyza cicerina, popülasyon dalgalanması, bulaşıklık oranı, nohut, Kayseri, Liriomyza cicerina, population fluctuation, infestation ratio, chickpea
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Entomoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
KAYSERİ İLİ NOHUT EKİM ALANLARINDA NOHUT YAPRAKSİNEĞİ [LIRIOMYZA CICERINA RONDANI (DIPTERA: AGROMYZIDAE)]'NİN YAYGINLIĞI, BULAŞIKLIK ORANI VE POPÜLASYON DALGALANMASI Ahmet ÖZKAN Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Eylül 2023 Danışman: Prof. Dr. Murat MUŞTU ÖZET Bu çalışma Kayseri İlinde 2022 yılında nohut bitkisinin en önemli zararlılarından Liriomyza cicerina Rondani (Diptera: Agromyzidae)'nın yaygınlığının, bulaşıklık oranının ve popülasyon dalgalanmasının tespiti amacıyla yapılmıştır. Yapmış olduğumuz gözlemler sonucunda, Liriomyza cicerina'nın nohut ekimi yapılan tüm ilçelerde bulunduğu belirlenmiştir. Liriomyza cicerina'nın ilk erginlerinin Mayıs ayının ikinci haftasından itibaren çıkmaya başladığı, Haziran ayının üçüncü haftası itibariyle artış gösterdiği bu artışın Temmuz ayının üçüncü haftası itibariyle tekrarlandığı tespit edilmiştir. Elde ettiğimiz verilere göre söz konusu zararlının Kayseri ili iklim koşullarında yılda 2 döl verdiği düşünülmektedir. Farklı yerlerden toplanarak kültüre alınan bulaşık bitki örneklerinden zararlının parazitoiti olarak Opius monilicornis (Hymenoptera: Braconidae)'in teşhisi yapılmıştır. Bulaşıklık oranı çalışmalarında, 15 ilçe gezilmiş olup bulaşıklık oranları sırasıyla; Felahiye %76, Özvatan %74, Yahyalı %72, Bünyan %70, Develi %70, Pınarbaşı %68, Kocasinan %64, İncesu %64, Talas %64, Yeşilhisar %58, Melikgazi %56, Sarıoğlan %56, Tomarza %46, Akkışla %44 ve Sarız %42 olarak tespit edilmiştir. Bulaşıklık oranının en yüksek olduğu ilçe Felahiye (%76) en düşük olduğu ilçe ise Sarız (%42) olmuştur.
Özet (Çeviri)
PREVALENCE, İNFESTATİON RATE AND POPULATİON FLUCTUATİON OF CHİCKPEA LEAF FLY [LİRİOMYZA CİCERİNA RONDANİ (DİPTERA: AGROMYZİDAE)] İN CHİCKPEA PLANTİNG AREAS OF KAYSERİ PROVİNCE Ahmet ÖZKAN Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, September 2023 Supervisor: Prof. Dr. Murat MUŞTU ABSTRACT This study was carried out in Kayseri Province in 2022 to monitoring the population of Liriomyza cicerina Rondani (Diptera: Agromyzidae), one of the most important pests of chickpea, and to determine the infestation rate. As a result of the observations, it was determined that Liriomyza cicerina is found in all districts where chickpea is cultivated. It was determined that the first adults of Liriomyza cicerina started to emerge from the second week of May, increased as of the third week of June, and this increase was repeated as of the third week of July. According to the data we obtained, it is thought that the pest in question produces 2 offspring per year under the climatic conditions of Kayseri province.Opius monilicornis (Hymenoptera: Braconidae) was identified as the parasitoid of the pest from the infected plant samples collected from different places and cultured. In order to determine the contamination rate, 15 districts were visited and the contamination rates were respectively; Felahiye 76%, Özvatan 74%, Yahyalı 72%, Bünyan 70%, Develi 70%, Pınarbaşı 68%, Kocasinan 64%, İncesu 64%, Talas 64%, Yeşilhisar 58%, Melikgazi 56%, Sarıoğlan 56%, Tomarza% 46, Akkışla 44% and Sariz 42%. The district with the highest contamination rate was Felahiye (76%), and the district with the lowest rate was Sarız (42%).