Kabak bitkisi (Cucurbita pepo L.) ekiminde uygulanan farklı oranlarda azotun bitki gelişimine, verimine, su tüketimine ve su kullanımına etkisi
Effects of different nitrogen rate applications during sowing to pumpkin (Cucurbita pepo L.) growth, yield, evapotranspiration and water use efficiency
  1. Tez No: 539789
  2. Yazar: NİHAL DUMANLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÜNLÜKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çerezlik kabak, ekim sırasında azot uygulama oranları, Develi çerezlik kabak popülasyonu, bitki su tüketimi ve su kullanım etkinliği, Pumpkin, nitrogen rates during sowing, Develi pumpkin population, evapotranspiration and water use efficiency
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesinde Kayseri ilinde sulanan koşullarda çerezlik kabak bitkisi için ekimde farklı oranlarda uygulanan azotun bitki gelişimi, verimi, su tüketimi ve su kullanımına etkisi araştırılmıştır. Tesadüf bloklarında tesadüf deneme deseninde planlanan deneme Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve uygulama Merkezi (ERÜTAM) arazisinde yürütülmeye başlanmış ve her bir konu 4 kez tekrar edilmiştir. Çalışmada bölgede yaygın olarak kuru tarım şartlarında yetiştirilen Develi popülasyonu (Cucurbita pepo L.) kullanılmıştır. Çalışma konularımız sırasıyla tohum ekimi sırasında bitki azot ihtiyacının %0, %20, %40, %60, %80 ve %100'ünün uygulanmış olduğu sırasıyla N0, N20, N40, N60, N80 ve N100 konularından ibarettir. Çalışma da azotun kalan miktarı ilk 5 sulama da fertigasyon yöntemiyle bitkiye uygulanmış olup tüm bitkilere eşit miktarda azot uygulanmıştır. Konuların toprak nemi, nötronmetre ile izlenmiştir. Kök bölgesinden tüketilen su damla sulamayla tamamlanmıştır. En fazla yaprak alanı N100 konusunda belirlenirken en fazla toplam klorofil miktarı N80 ve N100 konusunda belirlenmiştir. Ekim sırasında bitki azot ihtiyacının %80'den daha fazla uygulanması su kullanım etkinliğini, meyve çapını, meyve verimini, meyve başına tohum verimini ve tohum verimini önemli şekilde artırmıştır. N100 konusunda tohum verimi N0 konusundan %139.6 daha yüksek bulunmuştur. Kontrollü sulama koşulları altında Develi kabak popülasyonu için ekim sırasında uygulancak en az azot oranı 100 kg/ha önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of different nitrogen applications during sowing to pumpkin growth, yield, evapotranspiration and water use efficiency were investigated under irrigated agriculture in Kayseri province of Middle Anatolian Region of Turkey. The study, designed in completely randomized block-plots with 4 replications, was conducted in the experimental area of Erciyes University Agricultural Research and Training Center. Develi pumpkin population (Cucurbita pepo L.), commonly grown in rainfed agriculture in the region, was used. The treatments were N0, N20, N40, N60, N80 and N100 that consisted of applications of 0%, 20%, 40%, 60%, 80% and 100% of pumpkin nitrogen need, respectively. The rest of nitrogen amounts were applied by fertigation in 5 consecutive irrigations and all treatment were received the same amount of nitrogen. Soil moisture of the treatments were monitored by neutron meter. Depleted water from root zone was applied by drip irrigation system. The highest total leaf area was determined in N100 while the highest total chlorophyll amounts were determined in N80 and N100. Nitrogen applications big than 80% during sowing increased water use efficiency, fruit diameter, fruit yield, seed yield per fruit and seed yield, significantly. Seed yield in N100 was found 139.6% higher than seed yield in N0. The least nitrogen rate during sowing for Develi pumpkin population was offered as 100 kg per ha under controlled irrigation conditions.