Nar (Punica granatum) bahçesinde sorun olan yabancı otlara karşı farklı mücadele yöntemlerin araştırılması
Investigation of different control methods against weeds causing problems in pomegranate (Punica granatum) garden
  1. Tez No: 705691
  2. Yazar: GÖZDE SULTAN TAYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER ÜSTÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Wonderful nar, Yabancı ot, Siyah plastik örtü, El çapa, Indaziflam, Glyphosate Isopropylamine, Makineli çapa, Entegre ve Verim, Wonderfull pomegranate, Weeds, Black plastic cover, Hand hoe, Indaziflam, Glyphosate Isopropylamine, Machine hoe, Integrated and Yield
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araĢtırma, 2019 ve 2020 yıllarında Adana ili Seyhan ilçesi Yenidam köyünde yürütülmüĢtür. Bu çalıĢmada Wonderful nar bahçesinde sorun olan yabancı otlar ile mücadelede; el çapası, makineli çapa, siyah plastik örtü (malç), çıkıĢ öncesi herbisit (500 g/l indaziflam), çıkıĢ sonrası herbisit (480 g/l glyphosate isopropylamine) ve entegre mücadele yöntemleri (el çapası, makineli çapa, çıkıĢ öncesi herbisit ve çıkıĢ sonrası herbisit uygulamaları yapılmıĢtır.) uygulanmıĢtır. Aynı zamanda denemede kontrol parselleri (hiçbir mücadele yöntemi uygulanmamıĢtır) oluĢturulmuĢtur. Denemenin yürütüldüğü alanda; 17 farklı familyaya ait 41 adet yabancı ot türü tespit edilmiĢtir. Bunlardan 11 tanesi monokotiledon, 30 tanesi ise dikotiledon türler oluĢturmaktadır. Yabancı otlarla 6 farklı mücadele yöntemlerin ortalaması hesaplanmıĢ ve yoğunluk skalasına göre tür yoğunluğu; ayrık [Elymus repens (L.) Gould.] 4.29 adet/m2 , topalak [Cyperus rotundus (L.)] 3.45, kanyaĢ [Sorghum halapense (L.) Pers.] 3.33, köpek diĢi ayrığı [Cynadon dactylon (L.) Pers.] 2.74, tarla sarmaĢığı [Convolvulus arvensis (L.)] 1.08 olarak hesaplanmıĢtır. Kontrol parsellerinde ise bütün yabancı ot türlerin ortalama yoğunluğu 6.29 adet/m2‟dir. Nar bahçesinde yabancı otlar ile farklı mücadele yöntemlerin uygulandığı parsellerde yabancı ot yoğunluğu kontrol parselleri ile mukayese yapıldığında en az yoğunluğun entegre mücadele yönteminde görüldüğü, bunu siyah plastik örtü (malç) yönteminin takip ettiği, üçüncü sırada çıkıĢ sonrası glyphosate isopropylamine uygulamasının yer aldığı tespit edilmiĢtir. El çapası ve makineli çapa yöntemleri dördüncü ve beĢinci sırada yer alırken, çıkıĢ öncesi indaziflam uygulaması ise son sırada yer almıĢtır. Yabancı ot yoğunluğuna bağlı olarak en yüksek nar verimi entegre mücadele uygulamasından alınırken, bunu siyah plastik örtü uygulaması takip etmiĢtir. Üçüncü sırada çıkıĢ sonrası glyphosate isopropylamine uygulaması yer alırken el çapası uygulaması dördüncü sırada, indaziflam uygulaması beĢinci sırada, makineli çapa uygulaması altıncı sırada yer almıĢtır. Kontrol parselleri ise en düĢük seviyede yer almıĢtır. Wonderful nar üretiminde sorun olan yabancı otlarla yapılan mücadele sonucunda; narda çiçeklenme süresi, meyve sayısı, hasat süresi ve bitki baĢına ortalama verim istatistiki analizi sonucunda farklı ve önemli bulunmuĢtur. Bu altı mücadele yöntemi ise kontrol parsellerinden farklı ve önemli bulunmuĢtur. Nar bahçesinde yabancı otlar ile farklı mücadele yöntemlerin uygulandığı parsellerde yabancı ot yoğunluğu kontrol parselleri ile mukayese yapıldığında en az yoğunluğun görüldüğü uygulamalardan entegre mücadele yöntemi birinci sırada yer alıp verim miktarı 877.88 kg/da, siyah plastik örtü yöntemi ikinci sırada ve verim 875.41, çıkıĢ sonrası glyphosate isopropylamine yöntemi üçüncü sırada ve verim 828.25, el çapası yöntemi dördüncü sırada ve verim 823.72, çıkıĢ öncesi indaziflam yöntemi ise beĢinci sırada ve verim 805.58, makineli çapa yöntemi altıncı sırada ve verim 800.35 olarak bulunmuĢtur. Kontrol parselinde ise yabancı ot yoğunluğu 6.29 adet/m2 olup verim 392.12 kg/da bulunurak son sırada yer almıĢtır. Nar kalite değerleri yönünden yapılan analizler sonucunda kontrol parselleri dıĢında diğer uygulamalarda pH oranı 3.45-3.48, protein oranı 3.06-3.09, glikoz oranı %6.3-6.7, früktoz oranı %4.90-4.99, kalsiyum oranı 523.30-533.42 mg/kg, potasyum oranı 10410-10420 mg/kg, karbonhidrat oranı 18.70-18.82, suda çözülebilen madde oranı %17-18, titrasyon asitliği oranı %0.930-0.938 ve toplam enerji 104-106.00 kcal/100 g olarak bulunmuĢtur. Tüm uygulamalarda renk tayini L*: 47.05 (parlaklık %100), a*: 21.24 (yeĢil renk optimum) ve b*: 15.42 (sarı renk optimum) olarak bulunmuĢtur. Kontrol parsellerinde ise; früktoz oranı %4.88, glikoz oranı %6.1, protein oranı %3.0, karbonhidrat oranı %18.32, potasyum oranı 10378, kalsiyum oranı 510.2, pH oranı 3.42, suda çözünen madde oranı %16 ve toplam enerji 102.20 kcal/100 g olarak bulunmuĢtur.
Özet (Çeviri)
The present study was conducted in Yenidam village of Seyhan County of the city of Adana in 2019-2020. In this study, in the control against weeds that are a problem in the Wonderful pomegranate garden; hand hoe, machine hoe, black plastic cover (mulch), preemergence herbicide (500 g/l indaziflam), post-emergence herbicide (480 g/l glyphosate isopropylamine) and integrated (hand hoe, machine hoe, pre-emergence herbicide and Herbicide methods were made after emergence.) control methods were applied. At the same time, control plots (no control method was applied) were formed in the experiment. In the area where the experiment was carried out; 41 weed species belonging to 17 different families has been determined. 11 of them are monocotyledonous and 30 of them are dicotyledonous species. The average of 6 different weed control methods has been calculated and the density of species according to the density scale; couch grass [Elymus repens (L.) Gould.] 4.29 pcs/m2 , nutgrass [Cyperus rotundus (L.)] 3.45, Harding grass [Sorghum halapense (L.) Pers.] 3.33, baham grass [Cynadon dactylon (L.) Pers.] 2.74, bindweed [Convolvulus arvensis (L.)] 1.08. In the control plots, the average density of all weed species is 6.29 units/m2. In the pomegranate orchard, in the plots where different control methods are applied against weeds, it is determined that the least density was seen in the integrated control plots, followed by the black plastic cover (mulch) method, and the post-emergence glyphosate isopropylamine method took the third place. Hand hoeing and machine hoeing methods are in the fourth and fifth places, while the practice of pre-emergence idaziflam is in the last place. Depending on the weed density, the highest pomegranate yield is obtained from the integrated pest control method, followed by the black plastic cover method. While post-emergence glyphosate isopropylamine method is in the third place, hand hoe method is in the fourth place, indaziflam method is in the fifth place, and machine hoeing is in the sixth place. Control plots, on the other hand, are at the lowest level. As a result of the control with weeds that are a problem in the production of wonderful pomegranate; As a result of statistical analysis of flowering period, fruit number, harvest time and average yield per plant in pomegranate, it was found different and significant. These six control methods were found to be different and important from the control plots. In the pomegranate orchard, in the plots where different control methods are applied, the integrated control method is the first among the applications where the weed density is the least dense when compared with the control plots, the yield is 877.88 kg/da, the black plastic cover method is the second and (the yield is 875.41), glyphosate isopropylamine after emergence method is in the third place (the yield ia 828.25), the hand hoe method is in the fourth place, (the yield is 823.72), the pre-emergence indaziflam method is in the fifth place, (the yield is 805.58), the machine hoeing method is in the sixth place and (the yield is 800.35). In the control plot, the weed density is 6.29 pieces/m2 and the yield is 392.12 kg/da which is in the last place. Pomegranate quality analysis results in methods other than control plots; pH ratio 3.45-3.48, protein ratio 3.06-3.09, glucose ratio 6.3-6.7%, fructose ratio 4.90-4.99%, calcium ratio 523.10-533.42 mg/kg, potassium ratio 10410-10420 mg/kg, carbohydrate ratio 18.70-18.82, water-soluble substance ratio 17-18%, titration acidity ratio 0.930-0.938 and total energy 104-106.00 kcal/100 g. Color determination has found as L*: 47.05 (brightness 100%), a*: 21.24 (green color optimum) and b*: 15.42 (yellow color optimum) in all techniques. In the control plots; fructose ratio is 4.88%, glucose ratio is 6.1%, protein ratio is 3.0%, carbohydrate ratio is 18.32%, potassium ratio is 10378, calcium ratio is 510.2, pH ratio is 3.42, water-soluble substance ratio is 16% and total energy is 102.20 kcal/100 g.