Farklı nar çeşitlerinde sulama dozlarının yaprak içeriğine etkisi
The effect of irrigation doses on the leaf content of different pomegranate varieties
  1. Tez No: 301895
  2. Yazar: AHMED BAHAULDDİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERRA HEPAKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nar, Punica granatum L, sulama, yaprak klorofili, yaprak besin maddesi, Pomegranate, Punica granatum L, irrigation, leaf chlorophyll, leaf nutrient
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'ne ait araştırma ve uygulama bahçesinde bulunan nar plantasyonunda gerçekleştirilmiştir. İzmir 1, İzmir 2, İzmir 1499 ve İzmir 1513 olmak üzere dört nar çeşidine damla sulama yöntemi ile 3 farklı sulama suyu miktarı uygulanarak (bir haftalık sürede A pan kabından buharlaşan su derinliği miktarının %0, %50 ve %100'ü), sulamanın yaprak klorofil miktarı ile besin maddesi içeriğine olan etkileri iki yıl süre ile belirlenmiştir.Çalışmada çeşitlerin yaprak klorofil içeriğinin (klorofil a, klorofil b ve toplam klorofil) sulama miktarı ile arttığı tespit edilmiştir. Yaprak besin maddesi miktarlarının sulama suyu miktarı ile değişimleri ise, iki yılda farklılıklar göstermiştir. Besin maddelerinin değişimine bakıldığında ilk yıl sulama suyu miktarı ile N, P, K, Fe, Mn, Zn ve Cu besin elementlerinin miktarı etkilenmezken, Ca ve Mg besin elementleri etkilenmiş, ağaçlardaki miktarı, sulama suyu miktarı arttıkça artmıştır. İkinci yıl ise, kalsiyum ve magnezyumun yanı sıra fosfor ile mangan miktarları da sulama miktarı ile değişmiştir. Kalsiyum ve magnezyumun değişimi ilk yıldaki gibi olurken, fosfor ve mangan miktarı sulama ile azalmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, carried out in the garden of pomegranate plantation and the application of the research at Ege University Faculty of Agriculture, Department of Horticulture. We applied 3 different doses of drip irrigation methot on four pomegranate speice (Izmir 1, Izmir 2, Izmir 1499 and Izmir 1513), (in one-week period the depth of water evaporating A pan grab is amount 0%, 50% and 100%), the effects of irrigation in nutrient content of leaf chlorophyll content were determined for a period of two years.In the study varieties of leaf chlorophyll content (chlorophyll a, chlorophyll b and totalchlorophyll) increased by the amount of irrigation was determined.Changes in the amount of nutrients in the leaf with the amount of irrigation water, have shown differences in the two years. When looking at the amount of irrigation water in the first year of nutrients N, P, K, Fe, Mn, Zn, and Cu, the amount of nutrients being not affected, but nutrients Ca and Mg where affected, the amount in trees increased with increasing amount of irrigation water. But in the second year, the amounts of Ca and Mg, as well as to the P and Mn has changed with the amounts of irrigation. Ca and Mg as the first year has changed, while the amount of P and Mn decreased with irrigation.