Zeytin (Olea europaea L.) bahçelerinde sorun olan yabancı otlar ile farklı mücadele yöntemlerinin verim ve kaliteye etkisi
Weed species causing problems in olive (Olea europaea L.) gardens,their density, control methods, and effects on yield
- Tez No: 705695
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER ÜSTÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Olive, weeds, density, control methods, yield
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma, 2019-2020 yıllarında Gaziantep ili Nizip ilçesi, Kurucahüyük mahallesi Zeytin bahçesinde yapılmıştır. Bu araştırmada Nizip‟de yağlık zeytin (O. europaea) yetiştiriciliği yapılan bahçede sorun olan yabancı ot türlerinin yoğunluğu ile 6 farklı mücadele yönteminin uygulamada, uygulamaların verime etkisi incelenmiştir. Zeytin araştırma alanında 14 familyaya ait 39 yabancı ot türü tespit edilmiştir. Deneme alanında uygulanan 6 farklı mücadele yöntemine göre ortalama yabancı ot yoğunluğu sırasıyla; ayrık (Elymus repens (L.) Gould.) 3.56, kanyaş (Sorghum halapense (L.) Pers.) 3.34 adet/m², köpek dişi ayrığı (Cynodon dactylon (L.) Pers.) 2.39, tarla sarmaşığı (Convolvulus arvensis L.) 1.98, ingiliz çimi (Lolium perenne L.) 1.96, yabani yulaf (Avena fatua L.) 1.53 adet/m² olduğu hesaplanmıştır. Aynı zamanda kontrol parselinde ise A. fatua 13.89 adet/m², C. dactylon 13.46, S. halapense 12.80, L. perenne 12.63, E. repens 10.83 çok yoğun olarak, C. arvensis 5.68 adet/m² yoğun olarak hesaplanmıştır. Zeytin verimi yönünden Kontrol parselleri ve diğer parseller arasında karşılaştırma yapıldığında; entegre mücadele uygulamasında 480.25 kg/da, siyah plastik yönteminde 476.58 kg/da, el çapa uygulamasında 465.37 kg/da, makineli çapa uygulamasında 461.12 kg/da, çıkış sonrası Glyphosate Isopropylamine uygulamasında 450.5 kg/da, çıkış öncesi Indaziflam uygulamasında 448.37 kg/da ve Kontrol parsellerinde 423.93 kg/da verim gözlenmiştir. Zeytin kalite değerleri yönünden yapılan analizler sonucu Ham yağ oranı %52.04-52.68 Serbest yağ asidi %0.91-1.1, Protein oranı %3.24-3.86, Palmitik asit %14.83-14.98, Stearik asit %3.93-4.01, Oleik asit %68.58-69.11, Linoleik asit % 8.29-8.49 olarak bulunmuştur. Anahtar kelimelerı: Zeytin, yabancı ot, yoğunluk, mücadele yöntemleri, verim
Özet (Çeviri)
This study was conducted in the olive garden of Kurucahüyük Neighbour hood, Nizip District of Gaziantep province, in the years 2019-2020. In this research; the weed species which are problem in the garden, where Nizip olives for oil (O. europaea) are grown, their density, six different contol methods and their effects on olive yield were investigated. Total of 39 weed species and 14 families were determined in the olive trial area. According to the 6 different conrol methods that were applied in the study area, the mean weed density was found to be couch grass (Elymus repens (L.) Gould.) 3.56 pcs/m², harding grass (Sorghum halapense (L.) Pers.) 3.34, bahama grass (Cynodon dactylon (L.) Pers.) 2.39, bindweed (Convolvulus arvensis L.) 1.98, ray grass (Lolium perenne L.) 1.96, oat grass (Avena fatua L.) 1.53 respectively. In the control plot; the density of weeds was calculated as A. fatua 13.89 pcs/m², C. dactylon 13.46, S. halapense 12.80, L. perenne 12.63, E. repens 10.83 very density, and C. arvensis 5.68 pcs/m² density. When compared with the control parcels and the other parcels in terms of olive yield, the integrated struggle application was yield 480.25 kg/da, black plastic application was 476.58 yield, hand anchor application was 465.37 yield, machine hoe application was 461.12 yield, the postemergence Glyphosate Isopropylamine application was 450.5 yield, the pre-emergence Indaziflam application was 448.37 yield, and the Control parcels was 423.93 yield. According to the conclusion of the analysis in terms of the quality values of olive; crude oil ratio %52.04-52.68, free fatty acid %0.9-11, protein ratio %3.24-3.86, palmitic acid %14.83-14.98, stearic acid %3.93-4.01, oleic acid %68.58-69.11, linoleic acid %8.29-8-49 have been found.