Tarihe ışık tutan bilge: Prof. Dr. Enver Konukçu
The sage who sheds light on history: Prof. Dr. Enver Konukçu
  1. Tez No: 705970
  2. Yazar: ŞAHİN ALTAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN DURAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Prof. Dr. Enver Konukçu, Hocaların Hocası, hayatı, eserleri
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Hocaların Hocası olarak bilinen Prof. Dr. Enver Konukçu, Türk Tarihinin, Orta-çağ'dan Yeni ve Yakınçağ'a, Yeni ve Yakınçağ'dan Cumhuriyet tarihine kadar farklı alanlar da araştırma ve incelemeler yapmış, yaşayan tarihçiliğimizin önemli simalarından biri olmuştur. Yazdığı onlarca eserler ve yetiştirdiği sayısız öğrencileriyle modern Türk Tarihçiliğinin gelişmesine katkıda bulunmuş önemli bir şahsiyettir. Bu anlamda tarih il-mine; Hindistan, Selçuklu, Osmanlı ve özellikle Erzurum başta olmak üzere Doğu Ana-dolu ve Kafkasya tarihine ciddi katkılar yaptı ve yapmaya devam etmektedir. Özellikle Ermenilerin Anadolu'da Müslümanlara yaptıkları katliamları gün yüzüne çıkarmak için birçok kazı çalışmasına katılmış, araştırmalarıyla sözde Ermeni soykırımının asılsız ol-duğunu, Ermenilerin Müslümanlara soykırım yaptığını tüm dünyaya duyurmaya çalış-mıştır. Bu çalışmada Türk tarihçiliğine önemli hizmetleri olan Prof. Dr. Enver Konukçu-nun hayatı, eserleri ve kişiliği de alınmaya çalışılmıştır. Çalışma sırasında bizzat kendi-siyle yapılan mülakat, kitapları, makaleleri ve diğer çalışmaları yanı sıra kendisi hakkında yazılan metinler temel alınarak bir metin tesis edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Known as the Teacher of the Teachers, Prof. Dr. Enver Konukçu has made researches and studies in different fields of Turkish History, from the Middle Ages to the New and Modern Ages, from the New and Modern Ages to the History of the Republic, and has become one of the important figures of our living historiography. He is an important person who has contributed to the development of modern Turkish Historiography with the dozens of works he has written and the countless students he has trained. In this sense, to the science of history; He made and continues to make serious contributions to the history of India, Seljuk, Ottoman and especially Erzurum, Eastern Anatolia and the Caucasus. Particularly, he participated in many excavation works in order to bring to light the massacres committed by Armenians against Muslims in Anatolia, and with his researches he tried to announce to the whole world that the so-called Armenian genocide was unfounded and that Armenians committed genocide against Muslims. In this study, Prof. Dr. Enver Konukçu's life, works and personality were also tried to be taken. During the study, a text was tried to be established based on the interview made with him, his books, articles and other works, as well as the texts written about him. KeyWords: Prof. Dr. Enver Konukçu, teacher of the teachers, his life, works