Kapitalist ekonomik sistemde faizsiz (İslâmî) bankacılık
Non-interest-based banks in capitalist systems
- Tez No: 706018
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NURİ GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Bankalar, bankalar, tefecilik, faiz, kapitalizm, Banks, banks, usury, interest, capitalism
- Yıl: 2021
- Dil: Arapça
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bankalar ekonomik hayatta önemli bir rol oynarlar, modern ekonomik sistemin temelini oluştururlar ve artık ekonomik veya ticari işlemleri onlardan ayrı düşünmek mümkün değildir. Kapitalist ekonomik sistemlerde faizsiz bankalar, ortaya çıktıklarından günümüze kadar genelde bireylerin özelde kapitalist ülkelerin hayatında önemli bir rol oynadıkları için bankacılık sisteminin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmektedir. Bu, tefeci olmayan bankaların bireylere ve ekonomik kuruluşlara gerekli finansman ihtiyaçlarını sağlamada oynadıkları etkin rol bir yana, müşterilerine hizmet sunmak ve müşterilerin birçok işlevini yerine getirmek yoluyla, onlara borçlulardan (mudilerden) aldıkları faizsiz çeşitli krediler vererek gerçekleşmektedir. Faize dayalı olmayan bankaların bu işlemlerin getirisi olarak gördükleri ve dolayısıyla tefeci olmayan bankaların Arap ve İslam dünyasının ve dünyanın geri kalanından Müslümanların isteklerini karşılamadaki rolü, işte budur. İslam Şeriati'ne göre çalışan ve işlemlerinde tefecilikle uğraşmayı reddeden İslam Bankaları, orta ve düşük gelirli gruplardan ve ayrıca dindarlardan tasarruf toplayabilmektedirler. İslam bankacılığı müşterilerine sundukları en önemli hizmet olarak kabul edilen finansman sağlamanın yanı sıra, kâr ve zarar paylaşımına dayalı çeşitli formül ve yöntemlere göre hizmetler de sunmaktadır. İslam ülkelerinde olduğu kadar kapitalist ülkelerde de faize dayalı olmayan bankalara yer verilmektedir. Tez çalışması dört bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde kapitalist ekonomik sistemi kavramı, bu sistemin temelleri, kuruluşu, avantajları ve dezavantajları açısından ele alacağız. İkinci bölüm, kapitalist ekonomideki bankacılık sistemine ayrılacaktır. Üçüncü bölümde ise İslami banka kavramı, İslami bankaların geçirdiği aşamalar ve İslami bankaların özellikleri ile amaçları açısından İslami bankacılık sektörü ele alınacaktır. Dördüncü bölüme gelince, bu son bölüm İslami bankacılığın kapitalist sistem içinde yürüttüğü çalışmaları incelemeye ayrılmıştır. Sonuç'ta, tez çalışmasında varılan yargılar ile öneriler sıralanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Banks play an important role in economic life, they are the basis of the modern economic system and it is not possible to imagine economic or commercial transactions now in isolation from them. The non-interest-bearing banks in the capitalist economic systems are considered an integral part of the banking system, as they have played a major role since their emergence until the present day in the lives of individuals in general and capitalist countries in particular. This is through providing services and performing the many functions of their clients, not to mention the effective role played by non-interest-based banks in providing individuals and economic establishments with the necessary financing needs, by granting them various loans without interest that they receive from borrowers, which non-interest-based banks consider as a return on those operations, and hence the role of Non-usury banks to meet the desire of Muslims from the population of the Arab and Islamic world and the rest of the world, this is what gave Islamic banks greater ability to collect savings from the middle and low-income groups, as well as from the religious believers, as they are banks that operate according to Islamic Sharia, and refuse to deal with usury in theirs. In addition to the Islamic banks providing financing, which is considered the most important process provided by Islamic banks to their clients, as they provide financing according to several formulas and methods based on sharing in profits and losses, in addition to the services and objectives provided by non-interest-based banks in Islamic countries as well as Therefore, we will divide the study into four sections. In the first section, we will deal with the capitalist economic system in terms of its concept, the foundations of this system, its establishment, its advantages. The second section will be devoted to the banking system in the capitalist economy. As for the third section, we will discuss the Islamic banking sector in terms of the concept of Islamic banks, the stages that they have gone through, the stages that Islamic banks have gone through, and the characteristics and objectives of Islamic banks. As for the fourth and final section, we will devote it to studying the work carried out by the Islamic bank under the capitalist system.