Atkı-çözgü elastan dokuma kumaşlarda çift katlı kumaş yapılarının fiziksel ve mekanik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the physical and mechanical characteristics of double-layer fabric structures in weft-warm elastic woven fabrics
- Tez No: 706214
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ ERBİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çift katlı, Kumaş, Fiziksel ve Mekanik özellikler, Double layer, Fabric, Physical and Mechanical properties
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Çift katlı kumaşlar sağlamlık, fonksiyonellik ve her iki yüzde farklı desenlerle kullanılabilme avantajlarına sahiptirler. Bu gibi avantajları nedeniyle tüketiciler tarafından tercih edilmektedirler. Bu şekilde tercih ediliyor olsa da literatürde bu konuda yeterli araştırma bulunmamaktadır. Bu çalışmada çift katlı kumaş yapıları olarak; 3 farklı bağlantı tipi (Atkı bağlantılı, Çözgü bağlantılı, Atkı ek bağlantılı), 3 farklı doku tipi (Bezayağı, Dimi, Değişen yüzlü), 3 farklı atkı ipliği (Ne 28/2 PES/VIS/EL %63/34/3, Ne 30/1 PA/EL %97/3, Ne 40/2 PES/VIS/EL %64/34/2), bezayağı deseni için 4 farklı çözgü ipliği tipi, dimi ve değişen yüz desenleri için ise 2 farklı çözgü ipliği ile toplamda 72 farklı kumaş numunesi üretilmiştir. Bu şekilde elde edilen numune kumaşlarda incelenecek özellikler; kumaş gramajı, kopma ve yırtılma mukavemeti, kumaş elastikiyeti, kalıcı uzama olarak belirlenmiştir. Tez çalışması içerisinde incelenen değişkenlerin çift katlı dokuma yapıların fiziksel ve mekanik özelliklerine etkisi irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Although double-layered fabrics are preferred by consumers due to their advantages such as durability, functionality and being able to be used with different patterns on both sides, there is not enough research on this subject in the literature. In this study, as double-layered fabric structures; 3 different connection types (Weft joint, Warp joint, Weft joint connection), 3 different texture types (Plain, Twill, Altered face), 3 different weft threads (Ne 28/2 PES/VIS/EL %63/34/3, Ne 30/1 PA/EL %97/3, Ne 40/2 PES/VIS/EL %64/34/2), 4 different warp thread types for plain pattern, 2 different warp threads for twill and changing face patterns, a total of 72 different fabric sample was produced. The properties of the fabrics to be examined; fabric weight, tensile and tear strength, fabric elasticity, permanent elongation. The effect of cxamined variables in the thesis study on the physical and mechanical properties of double-layered woven structures was examined.