Antalya'da yerleşik rus kadınlar ile çocuklarının sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının Türk akranları ile karşılaştırılması
Comparison of the healthy lifestyle behaviors of resident russian women and their children in antalya with their turkish peers
  1. Tez No: 706262
  2. Yazar: SEVDA EMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHAT GÖZÜM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, çocuk, sağlıklı yaşam biçimi, fiziksel aktivite, kültürlerarası karşılaştırma, Women, child, healthy lifestyle, physical activity, cross-cultural comparison
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Antalya'da yerleşik yaşayan Rus kadınlar ile onların ilköğretim çağındaki çocuklarının sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını Türk akranları ile karşılaştırmaktır. Yöntem: Tanımlayıcı karşılaştırmalı türde olan araştırmaya amaçlı örnekleme ile 76 Rus kadın ve onların ilköğretim çağındaki çocukları ile 122 Türk akranları alınmıştır. Kadınların verileri Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği (SYBDÖ), Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA), çocukların verileri Beslenme Davranış Ölçeği (BDÖ) ve Çocuk Fiziksel Aktivite Anketi (ÇFAA) ile ölçülmüştür. Katılımcıların ana dillerinde anketler kullanılmıştır. Bulgular: Rus kadınların sağlıklı yaşam biçimi davranışları Türk akranlarından farklı bulunmuştur. Sağlık sorumluluğu, fiziksel aktivite, beslenme, kişilerarası ilişkiler alt boyutlarında Rus kadınların puan ortalamaları, Türk akranlarına göre yüksek bulunmuştur. Rus kadınların en yüksek puanı beslenme, en düşük puanı ise stres yönetimi boyutundan, Türk kadınların en yüksek puanı manevi gelişim, en düşük puanı ise fiziksel aktivite alt boyutundan aldıkları belirlenmiştir. Rus kadınların FAA puan ortalamaları, Türk akranlarına göre yüksek bulunmuştur. Rus ve Türk çocukların BDÖ puan ortalaması arasındaki fark anlamlıdır. Rus çocukların, Türk akranlarına göre daha çok sağlıklı besin tükettiği bulunmuştur. Rus çocuklarının hafta sonu ve boş zamanlarda yapılan FA puanları Türk akranlarından, Türk çocuklarının öğle arası yapılan FA puanları Rus akranlarından yüksek bulunmuştur. Rus ve Türk çocukların FAA toplam puan ortalaması arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Kadınlar ile çocuklarının beslenme davranışları, beden kitle indeksi ve fiziksel aktivitesi arasında doğru orantılı zayıf bir ilişki, kadınların FAA ile çocuklarının haftanın günlerine göre yaptıkları FA arasında doğru orantılı güçlü bir ilişki bulunmuştur. Sonuç: Kültürel geçmişin etkisi altındaki yaşam tarzı davranışlarında farklılıklar bulunmuştur. İleride yapılacak çalışmalarda daha derinlemesine araştırmalar yapmak doğru olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this research is to compare the healthy lifestyle behaviors of Russian women residing in Antalya and their primary school children with their Turkish peers. Method: Russian 76 women and their primary school children and 122 Turkish peers were recruited with purposive sampling, which is a descriptive comparative type. The data of the women were measured by the Healthy Lifestyle Behaviors Scale, the International Physical Activity Questionnaire (IFAA), the data of the children were measured by the Nutritional Behavior Scale (NBS) and the Child Physical Activity Questionnaire. Questionnaires have used in participants' native languages. Results: Healthy lifestyle behaviors of Russian women were different from their Turkish peers. Significant differences found that Russian women are better about health responsibility, physical activity, nutrition and interpersonal relations than Turkish peers. It was determined that Russians got the highest score on nutrition, the lowest score on stress management besides Turkish peers got highest score in spiritual development and the lowest score on physical activity subdimension. Russian women's FAA mean scores were higher than their Turkish peers. The difference between the mean NBS score of Russian and Turkish children is significant. It has been found that Russian children consume more healthy food than their Turkish peers. Russian children's weekend and leisure time FA scores were higher than their Turkish peers, and Turkish children's FA scores during lunch break were higher than their Russian peers. There wasn't any significant difference FAA total score average. A weak correlation was found between the nutritional behaviors, body mass index and physical activity and a strong correlation was found between the FAA of women and the FA of children depending on the day. Conclusion: Differences were found about lifestyle behaviors under the influence of cultural background. It should be better to research more deeply in future studies.