The Corrosion behavior of low-alloy steels in oil well fluids
- Tez No: 7063
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DORUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Petrol kuyusu ortamlarında korozyon, Düşük karbonlu çeliklerin korozyonu, çukurcuk korozyonu, Corrosion in oil well fluids, corrosion of low-alloy steels, pitting corrosion
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
PETROL KUYUSU ORTAMLARINDA DÜŞÜK KARBONLU ÇELİKLERİN KOROZYON TAVRI FAYAD, Ahmed Nasser Mühendislik Fakültesi Metalürji Mühendisliği gölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa Doruk 75 sayfa, Eylül 1989 ÖZET Bu çalışmada düşük karbonlu bir çeliğin klor iyonu içeren veC02 ve H2S gazlan ile doyurulmuş sulu ortamlardaki korozyon davranışı elektrokimyasal polarizasyon tekniği ile incelendi. H2S-CO2 içeren derin kuyu ortamlarının simülasyonu için deneylerde çeşitli bileşimde çözeltiler kullanıldı. Deneylerde kullanılan elektrolitler 25, 50 ve 80 °C sıcaklıklarda, %0.1 ve %1.0 NaCl çözeltileriydi. Ayrıca C02 gazının kısmı basıncının HLS gazınınkine oram 9, 2.3 ve 1 değerlerinde deney boyunca sabit tutuldu. Bir başka deney dizi sinde de yalnız CO2 ile doyurulmuş çözeltiler kullanılarak bu gazın etkisi incelenmeye çalışıldı.Bu araştırmadan elde edilen sonuçlan, düşük karbonlu çeliklerin Cl'-COp-hLS ortamlarında korozyona dayançlı olmadık ları şeklinde genellemek mümkündür. Bunun nedeni yüzeyde oluşan FeCOg-filminin koruyucu olmaması, aymca sülfür filmlerinin örttükleri çeliğe göre kuvvetli bir katodik etkinlik göstermele rine bağlanabilir. Anodik polarizasyon sırasında aktif-pasif dönüşümünün gerçekleşememesi bu çalışmada gözlemlenen düşük korozyon direncinin ana kaynağı olarak yorumlanabilir.
Özet (Çeviri)
THE CORROSION BEHAVIOR OF LOW-ALLOY STEELS IN OIL WELL FLUIDS FAYAD, Ahmed Nasser Faculty of Engineering Department of Metallurgical Engineering, M.S. Thesis Supervisor: Prof.Dr. Mustafa Doruk 75 pages, September 1989 ABSTRACT In this study, the corrosion behavior of a low-alloy steel in media containing chloride, saturated with CO2-H2S gas was investigated by employing electrochemical polarization techniques. Several testing environments were used in order to simulate service application in deep H2S-CO2 wells. The electrolytes used in the experiments consisted of 0.1 and 1.0% NaCl solution, at three different temperatures (25, 50 and 80 °C). And the ratio of the partial. pressure of C02 to that of H2S was adjusted to 9, 2.3 and 1. In another series of experiments the effect of carbon dioxide alone was investigated.The results obtained from this investigation led to a general conclusion that the low-alloy steels have a poor corrosion resistance, in the CI -CO2-H2S environments, with the pitting corrosion as primary form of damage. This could be explained by the very poor protective value of the (FeC03)-film, which usually leads to pitting, and the sulfide film which shows a strong cathodic efficiency relative to underlying steel. The absence of the active-to-passive transition during the anodic polarization is an important reason that would account for the poor corrosion resistance of steel tested in this investigation.