Gazete haberlerinde okul müdürü temsillerinin analizi: Okul paydaşlarının görüşleri doğrultusunda bir değerlendirme
Analysis of school principal representations in newspaper news: An evaluation in line with the opinions of school stakeholders
- Tez No: 706315
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ FARUK YAYLACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Gazetecilik, Education and Training, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Okul Yönetimi, İletişim, Gazeteler, Medya Temsili, Education, School Management, Communication, Newspapers, Media Representation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Okulların amaçlarına ulaşma derecesi, okul başarısının bir ölçütü olarak kabul edilmektedir. Okulun amaçlarına yönelik her türlü eylem, karar veya uygulamaların ilk sorumlusu olan okul müdürleri ise, okulların başarısında önemli aktörlerdir. İletişim teknolojilerinin gelişimine bağlı olarak, medyanın toplumları etkileme ve yönlendirme işlevi giderek gücünü artırmaktadır. Bilgi ve olayların çok büyük kitlelere hızla ulaştırılabildiği, çağımızın en yaygın medya araçlarından biri olan gazetelerde, birtakım mesleki kimlikler yeniden inşa edilebilmektedir. Buradan hareketle, toplumların yerleşik algı, değer ve inançlarının biçimlendirildiği gazete haberlerinde, okul müdürlerinin nasıl temsil edildikleri sorusu gündeme gelmektedir. Bu araştırmada, gazete haberlerinde okul müdürlerinin nasıl temsil edildikleri ve bu temsillerin nasıl algılandığı sorularına yanıt aranmıştır. Araştırmada beş farklı gazetenin internet arşivlerinden yararlanılarak, 2015-2020 yıllarında paylaşılan ve okul müdürlerinin konu edildiği haberler incelenmiştir. Çalışma grubuna seçilen haberler, öncelikle kodlama ve eleştirel söylem analizi yöntemleriyle incelenmiş olup, elde edilen bulgular okul paydaşlarının görüşlerine sunulmuştur. Analiz sonuçları, alanyazındaki konuya ilişkin araştırmalar ile ilişkilendirilerek ve katılımcıların görüşlerine dayalı bir şekilde yorumlanmıştır. Araştırma bulguları okul müdürlerine ilişkin haberlerde, çoğunlukla şiddet içerikli olayların işlendiğine ve bu haberlerde müdürlerin, tacizci, dayakçı gibi olumsuz nitelendirmelerle temsil edildiğine işaret etmektedir. Araştırma sonuçlarına göre haberlerde, toplumsal hafızada kabul gören hizmetkâr ve paternalist lider tipine uygun bir ideal okul müdürü kimliğinin inşa edildiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The degree to which schools achieve their goals is accepted as a measure of school success. School managers, who are the first to be responsible for any action, decision or practice aimed at the goals of the school, are important actors in the success of schools. Depending on the development of communication technologies, the function of media to influence and direct societies gradually increases its power. Some professional identities can be reconstructed in newspapers, which are one of the most common media tools of our age, where information and events can be delivered quickly to large masses. From this point of view, the question of how school managers are represented in newspaper news in which the established perceptions, values and beliefs of societies are shaped comes to mind. In this study, answers were sought to the questions of how school managers are represented in newspaper news and how these representations are perceived. In the study, using the internet archives of five different newspapers, the news shared in 2015-2020 and about school managers were examined. The news selected for the study group were primarily analyzed by coding and critical discourse analysis methods, and the findings were presented to the opinions of school stakeholders. The results of the analysis were interpreted in relation to the studies on the subject in the literature and based on the opinions of the participants. Research findings indicate that in the news about school managers, violent incidents are mostly covered and in these news, principals are represented with negative characterizations such as harassers and beaters. According to the results of the research, it is seen that an ideal school manager identity is constructed in accordance with the servant and paternalist leader type accepted in the social memory.