Okulda şiddet haberlerinin medya temsillerine ilişkin bir nitel araştırma
Media representations of school violence news a qualitative research
  1. Tez No: 706316
  2. Yazar: EMRE KASIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ FARUK YAYLACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel Söylem Analizi, Haber Çözümlemesi, Medya Temsili, Okulda Şiddet, Okulda Taciz, Şiddet, Critical Discourse Analyze, Harassment at School, Media Representation, News Analysis, Violence at School, Violence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, okullarda yaşanan şiddet olaylarının medya temsilleri inceleyen nitel bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma grubu amaçlı örneklem yöntemi kullanılarak oluşturulmuştur. Bu doğrultuda en fazla tiraja sahip 3 gazete seçilerek gazetelerin internet haber sitelerinde arama motorlarına anahtar kelimeler yazılarak elde edilen 2015-2021 dönemine ait 110 farklı haber incelenmiştir. Çalışma grubunu oluşturan haberler içerik analizine göre kategorize edilerek eleştirel söylem analizi bağlamında yorumlanmıştır. Araştırmanın bulguları en çok şiddet haberiyle karşılaşılan kademenin ilköğretim kademesi olduğuna ve en fazla görülen şiddet haberi türlerinin fiziksel ve cinsel şiddet olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is a qualitative research examining media representations of violence in schools. The study group of the research was formed by using purposive sampling method. Accordingly, 3 newspapers with the highest circulation were selected and 110 different news from the period of 2015-2021, which were obtained by typing keywords into the search engines on the internet news sites of the newspapers, were analyzed. The news that make up the study group was categorized according to content analysis and interpreted in the context of critical discourse analysis. The findings of the study indicate that the level where the news of violence is encountered the most is the primary education level and that the most common types of news about violence are physical and sexual violence.