Sait Faik Abasıyanık'ın hikâyelerinde yoksulluk
Poverty in the stories of Sait Faik Abasıyanık
  1. Tez No: 706419
  2. Yazar: YAĞMUR PAYAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KAYABAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Yoksullar, Sait Faik Abasıyanık, Yoksulluk ve Sosyal Dışlanma, Yoksulluk, Child Poor, Poverty and Social Exclusion, Poverty, Sait Faik Abasıyanık
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Türk Edebiyatı'nın mihenk taşlarından olan Sait Faik, varlıklı bir ailenin ferdi olmasına rağmen kendisini insanlardan soyutlamaz. Sait Faik'in eserlerinin merkezinde“insan”yer alır. Onların düşüncelerini, dertlerini paylaşır. Toplumda sesi duyulmayanların sesi, unutulanların hatırlatıcısı olur. Dünyada var olan sorunlardan birini, geçmişten günümüze kadar gelen kendi köşelerine çekilmiş, hayat mücadelesi veren yoksullar oluşturur. Genel hatlarıyla yoksulluk, yeterli gelir düzeyinde olmama durumudur. Bu nedenle birçok şeyden mahrum olan insanın derdini Sait Faik, hikâyeleri ile paylaşarak var olan problemleri görünür kılar. Tezin içeriğinde Sait Faik Abasıyanık'ın hayatı, sanatı ve eserleri ele alınırken hayatında dönüm noktası olan olaylar, yazmaya neden ara verdiği gibi hususlar da belirtilir. Kavramsal olarak yoksulluk, türleri, nedenleri incelenir. Sait Faik Abasıyanık'ın hikâyelerinde yoksulluğun boyutları ele alınır. Tez ile amaçlanan, Sait Faik Abasıyanık'ın hikâyelerinde yer alan ekonomik açıdan yoksulluk yaşayan insanları anlatmaktır. Yapılan bu çalışmada, Sait Faik Abasıyanık'ın hikâyelerinde yoksulların toplumda görünümleri, Sanayi Devrimi sonrasında ortaya çıkan kapitalist toplumların işçi-patron ilişkisi, yoksulluğun nedenleri ve mekânlarda görülen yoksullar incelenir.
Özet (Çeviri)
Sait Faik, one of the cornerstones of Turkish Literature, does not isolate himself from people despite being a member of a wealthy family.“Human”is at the center of Sait Faik's works. He shares their thoughts and concerns. The voice of those whose voice is not heard in the society becomes a reminder of the forgotten. One of the problems in the world is the poor, who have withdrawn from the past and are struggling for their lives. In general terms, poverty is the state of not having sufficient income. For this reason, Sait Faik makes the existing problems visible by sharing the troubles of people who are deprived of many things with his stories. While the life, art and works of Sait Faik Abasıyanık are discussed in the content of the thesis, the events that were turning points in his life and why he took a break from writing are also mentioned. Conceptually, poverty, its types and causes are examined. The dimensions of poverty are discussed in Sait Faik Abasıyanık's stories. The aim of the thesis is to tell the people living in economic poverty in the stories of Sait Faik Abasıyanık. In this study, the appearance of the poor in the society in Sait Faik Abasıyanık's stories, the worker-boss relationship of the capitalist societies that emerged after the Industrial Revolution, the causes of poverty and the poor in the places are examined.