Türk ceza hukukunda tefecilik suçu
The crime of usury in Turkish criminal law
- Tez No: 706450
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SİNAN ALTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tefecilik, İkrazatçılık, TCK. m. 241, Usury, Money Lending, TCK. m. 241
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Tefecilik suçu, Türk Ceza Kanunu'nun 241. maddesinde düzenlenmiştir. Bununla birlikte suç daha önce 2279 sayılı Ödünç Para Verme İşleri Kanunu'nda ve 90 sayılı Ödünç Para Verme İşleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile de hukukumuzda yer almıştır. Ayrıca suça dair 7242 sayılı kanunla yapılan önemli değişiklikler de çalışma kapsamında değerlendirilmiştir. Tefecilik suçu sadece ceza hukukunu ilgilendirmeyip diğer hukuk alanlarıyla da ilişkisi olan bir suç tipidir. Bu sebeple çalışma özelinde sadece ceza hukuku alanında bir inceleme yapılmamış olup suçun ilişkisi olduğu düşünülen diğer alanlardan da bahsedilmiştir. Çalışma kapsamında çeşitli başlıklar altında doktrin ve Yargıtay'ın görüşleri de ele alınarak tefecilik suçu incelenmiş bulunulmaktadır. Tefecilik suçu iki bölüm halinde incelenmiş olup ilk bölümde suçun kavramsal açıklaması ve tarihsel gelişimi ele alınırken ikinci bölümde suç genel teorisi çerçevesinde suç incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Crime of Usury has been regulated within the scope of the Turkish Penal Code numbered 241. Within this Turkish Penal Code, this code has been taking place in our Law No. 2279 on Money Lending Law and Decree-Law No. 90 on Lending Transactions. Also, about the crime, there have been changes made in Law No. 7242 with consideration of important changes. The Crime of Usury is not just taking into consideration the criminal of law but also, took place in other law fields too. That's why, while working with this field of law the other fields of law that have a relationship within this subject is also mentioned. Within the scope of the study, doctrine and the Supreme Court's opinions are also taken into account on the behalf of various titles. The Crime of Usury is examined in two parts which are firstly explanation of the conceptual definition of crime and its historical development and secondly in the context of the general theory of crime.