Türk hukukunda tefecilik suçu
Usury crime in Turkish law
  1. Tez No: 353247
  2. Yazar: ABDULBAKİ GİYİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH BİRTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tefecilik Suçu, Faiz, Ekonomik Suçlar, Yaptırım, Usury crime, interest, economic crime, sanction
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun İkinci kitabının, Topluma Karşı Suçlara ilişkin 3. Kısmının Ekonomi, Sanayi ve Ticarete İlişkin Suçlar başlığını taşıyan Dokuzuncu bölümünde yer alan TCK m. 241 ile tefecilik suçu düzenlenmiştir. Ülkenin finansal sistemini doğrudan ilgilendiren ve suç neticesinde hem bireylerin hem de kamunun zarar gördüğü bir suç tipi olması nedeniyle, tefecilik suçunun önlenmesi büyük önem arz etmektedir.Üç bölümden oluşan çalışmamızın ilk bölümünde, ilgili kavramlar, ödünç sözleşmesi, faiz, tüketim ödüncü ve aşırı yararlanma kurumları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise suçun unsurları, suçun özel görünüş şekilleri ve yaptırım hususları incelenmiştir. Son bölümde ise suç tipinin kanunilik ilkesi karşısındaki durumu tartışma konusu yapılmıştır. Çalışmada, suç tipi ile ilgili önemli hususlar öncelikle doktriner anlamda ortaya konulmuş, ardından gerekli Yargıtay içtihatlarına yer verilmiş ve özellikle tartışmalı konular hakkında fikir beyan edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Usury crime is held ninth section titled“Crimes Related Economy, Industry and Trade”within the related“Crimes Against Society”the second chapter of Turkish Penal Code. Usury crime is directly affects to the financial system of country and also damages to public and persons. As a result of these harmful affects, prevention of usury crime has a great importance in terms of criminal law. In the first chapter of our dissertation includes three parts which is related concepts, general and special loan contracts, usurious contract, interest, interest rate and exorbitant price (exploitation, undue influence). Within the second chapter of dissertation, we discuss to the elements of the crime, special stuations of crime and sanction. In the last chapter, we examined to the special features of usury crime (Article of 241 of Turkish Penal Code) in the face of the principle of no punishment without law and basis of criminal responsibility are regulated in the light of basic principles of criminal law. In this study, important issues discussed within the doctrine and Supreme Court's case-law and we expressed new and different ideas.