Temporal lob epilepsili hastalarda difüzyon tensör görüntüleme, MR spektroskopi ve volümetrik analiz bulgularının karşılaştırılması
Diffusion tensor in patients with temporal lob epilepsy imaging, MR spectroscopy and volumetric analysis comparison of the findings
- Tez No: 706453
- Danışmanlar: DR. KARABEKİR ERCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Temporal lob epilepsisi, hipokampus, MRG, MRS, DTG, Temporal lobe epilepsy, hippocampus, MRI, MRS, DTI
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı temporal lob epilepsisi (TLE) hastalarında volümetri, MR spektroskopi (MRS) ve Difüzyon Tensör Görüntülemenin (DTG) ayrı ayrı ve kombinasyon içinde birbirleini tamamlayıcı tanısal değerlerini araştırmak, elde edilen sonuçları hastaların klinik verileri ile karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Haziran - Ağustos 2009 tarihleri kliniğimize yönlendirilen TLE tanılı toplam 46 olgu ve 20 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubu çalışmaya dahil edildi. Olgular EEG bulgularına göre temporal lob kaynaklı bozukluk olan olgular, epileptiform anomali olan olgular ve normal olan olgular olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Her hasta ve sağlıklı bireyin konvansiyonel MR analizine ek olarak, bilateral hipokampuslarının 3D imajlarda manuel ölçümle volümleri, MRS ile NAA/ Cho, Cho/Cr ve laktat oranları, DTG ile FA ve ADC değerleri ölçüldü. Elde edilen tüm sonuçlar birbirleri ile, hastaların klinik verileri ile hasta ve kontrol grupları arasında ve hasta grupları arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Hasta grubunda ipsilateral hipokampus volümünde ,NAA/Cr oranında azalma, Cho konsantrasyonununda artış ve bilateral hipokampal FA değerinde azalma saptandı. Korelasyon analizlerinde sağ hipokampus sinyali normal olanlarda sinyali artmış olanlara göre ipsilateral NAA/Cr, NAA/Cho+Cr ve FA değerleri yüksek bulundu. NAA/Cr değerlerinin ipsilateral FA değerleri ile pozitif korelasyon gösterdiği izlendi. Volüm değerlerinin arttıkça ipsilateral ve kontralateral FA değerlerinin arttığı; ipsilateral ADC değerlerinin azaldığı gözlendi. Nöbet geçirme süresi NAA/Cr oranı ile negatif bir korelasyon gösterdi. Febril konvülzyon geçirmeyenlerde sağ NAA/Cr oranı geçirenlere oranla yüksek saptandı. Kantitatif ölçümler arasında lateralizasyon en yüksek oranda (%80) volüm analizi ile yapıldı. Sonuç: TLE hastalarında rutinde uygulanan optimize imajlarla görsel analizde patoloji lateralize edilemezse kantitatif ölçümler yapılmalıdır. Kalitatif bulgulara eklendiğinde volümetrik ölçümler tanısal sensiviteyi arttırmaktadır. MRS ve DTG çalışmaları hipokampal doku yıkımında analog fakat ayrı patolojileri göstermekte olup tanısal değerleri daha kısıtlıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study we investigated the diagnostic value of volumetry, MR spectroscopy (MRS) and diffusion tensor imaging (DTI) in temporal lobe epilepsy patients. These quantitative MR ( qMR) tehniques correlated with each other and clinical data. Material and Method: 46 TLE patienst undergoing brain MRI between June-August 2009 and 20 healty controls were inclueded in the study. The patients were classifıed to three groups according to EEG fıngdings such, temporal lob seizures, epileptiform abnormalities and normal results. In addition to convansionel brain MRI sequences the volumes of bilateral hippocampus measured manually from 3D images. NAA/ Cho, Cho/Cr ratios and lactat concentrations of each hippocampus acquired with singlevoxel MRS analyses. In DTI bilateral FA and ADC values ofhippocampus obtained. All results correlated with ecah other and with clinical data in patient groups and controls. Results: Comparing with healthy subjects reduction of ipsilateral hippocampal volume and NAA/Cr ratio and increment of ipsilateral hippocampal Cho concentration were detected in patients. In DTI analyses of patients FA values were bilateral lower than controls. The right hippocampus with normal signal intensity showed higher NAA/Cr, NAA/Cho+Cr ratios and FA values than the sclerotic ones. There was a positive relationship between NAA/Cr ratios and ipsilateral FA values. Likewise volumetric measurements conelated positively with bilateral FA values and negatively wit ADC values. In clinical data duration of epilepsy associated with reduced NAA/Cr ratios. Concurrently patients with histrory of febrile convulsion had lower NAA/Cr ratios. Furthermore volumetry had the best lateralizing ratio (80%) between qMR modalities. Conclusion : The quantitative techniques should be performed if no abnormality was seen on routine visiual analyses in TLE patients.Volumetric measurements improves the diagnostic sensivity. MRS and DTI modalities reflects an analogus but distinct pathologies of hippocampal damage and have limites diagnostic utility.