Türkistan'da Ehl-i Sünnet anlayışının gelişimi ve Ahmed Yesevi'nin rolü
Development Ehl-i Sunnah's understanding in the Turkistan and the role of Ahmed Yasawi
- Tez No: 706511
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM AKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Türkistan, Ehl-i Sünnet, Hanefilik, Mâtürîdîlik, Ahmed Yesevî, Turkistan, Ahl as-Sunnah, Hanafism, Maturidism, Ahmed Yasawi
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Araştırmamız, Türkistan'daki Ehl-i Sünnet anlayışının gelişiminde Ahmed Yesevî'nin Rolü'nü ele almaktadır. Ayrıca Ehl-i Sünnet anlayışının özellikle Türklerin millî özelliğine, din ve kültür yapısına etkisi incelendi. Çalışmada özellikle Türkistan'da Ehl-i Sünnet anlayışının gelişimi ve Ahmed Yesevî'nin Ehl-i Sünnet Anlayışı, Temel Görüşleri ve Mezhebî Eğilimleri, Ahmed Yesevî'nin Türk-İslâm Kültürüne Etkileri ve Ahmed Yesevî'nin Görüşlerinin Türkistan'da yayılışı araştırıldı. Araştırma üç bölümden ibarettir. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, amacı, önemi, yararlanılan kaynaklar, Türkistan, Ehl-i Sünnet ve Tasavvuf kavramları hakkında genel bilgiler verildi. Birinci bölümde; İslamiyet'ten önceki Türkistan sakinlerinin dini, kültürel, sosyal ve siyasi yapısı, Türkistan'a Müslümanların gelişi ve bölgenin İslamlaşmasına yer verilmiş ve çalışmanın önemi belirlenmeye çalışıldı. İkinci bölümde; Ehl-i Sünnet anlayışının Türkistan'daki yansımaları, Ehl-i Sünnet'in fıkhi, itikadı, tasavvufi boyutları, ağırlıklı olarak Hanefilik-Mâtürîdîlik geleneği ele alındı. Üçüncü bölümde; Ahmed Yesevî'nin hayatı ve eserleri, Hoca Ahmed'in temel görüşleri ve mezhebi eğilimleri, tasavvufi yönü, din anlayışının Türk-İslam kültürüne etkisi ve rolü irdelendi. Ayrıca Yesevî öğretisinin Türk milli kültürüne, bilim ve sanatın gelişimine sağladığı katkıları ve Yesevî kardeşliğinin günümüzdeki durumu incelendi.
Özet (Çeviri)
Our research deals with the Role of Ahmed Yasawi in the development of the Ahl as-Sunnah understanding in Turkestan. In addition, was examined the effect of the understanding of the Ahl as-Sunnah, especially on the national characteristics of the Turks, on the religious and cultural structures. In this research especially were investigated the development of Ahl al-Sunnah understanding in Turkistan and Ahmed Yasawi's Ahl al-Sunnah Understanding, Basic Views and Madhhabians Tendencies, Ahmed Yasawi's Effects on Turkish-Islamic Culture and the spread of Ahmed Yesevi's Views in Turkestan. The research consists of three parts. In the introduction we were given general information about the subject, purpose, importance of the study, the sources used, the concepts of Turkistan, Ahl al-Sunnah and Sufism. In the first part; was tried to be determined the religious, cultural, social and political structure of the inhabitants of Turkistan before Islam and the arrival of Muslims in Turkestan and the Islamization of the region were included and the importance of the research. In the second part; were researched the reflections of the Ahl al-Sunnah understanding in Turkestan, and mainly the Hanafi-Maturidi tradition, Ahl al-Sunnah's juristic, beliefs, Sufi dimensions. In the third part; were examined Ahmed Yasawi's life and works, Hodja Ahmed's basic views and madhhabian tendencies, his sufistic aspect, the effect and role of his understanding of religion on Turkish-Islamic culture. In addition, were examined the contributions of the Yasawi teaching to the Turkish national culture, the development of science and art, and the current situation of the Yesevi brotherhood.