Tevfik Fikret ve Mehmet Akif Ersoy'da kötülük problemi
The problem of evil in Tevfik Fikret and Mehmet Akif Ersoy
  1. Tez No: 706555
  2. Yazar: KEMAL İLHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Tevfik Fikret, Mehmet Akif, Din, Kötülük Problemi, Tevfik Fikret, Mehmet Akif, Religion, The Problem of Evil
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada, din felsefesinin önemli konularından biri olan kötülük probleminin, Tevfik Fikret ve Mehmet Akif Ersoy'da nasıl ele alındığı incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda, çalışmanın giriş bölümünde kötülük probleminin muhtevası ve tarihi gelişimi hakkında ana hatlarıyla bilgi verilmiştir. Çalışma üç bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde, Tevfik Fikret'in dinî inanç bakımından belli bir dönemden sonra inançsızlığa sürüklendiği tespit edilmiş, bunun nedenlerine dair bazı açıklamalar yapılmıştır. Eserlerinde ise, fiziki ve ahlaki kötülüklere yer verildiği, özellikle varoluşsal kötülük konusunun önem arz ettiği görülmüştür. Çalışmanın ikinci bölümünde, Mehmet Akif'in ömrünün sonuna kadar dindar bir tutum sergilediği tespit edilmiştir. Ayrıca din konusunda, rasyonellikle birlikte dinî tecrübeye önem verdiği görülmüştür. Mehmet Akif, fiziki ve ahlaki kötülüklerin olduğunu kabul etmekle birlikte, özgür irade başta olmak üzere bazı teodiselere eserlerinde yer vermiş ve teslimiyetle neticelenen bir iman dairesinde kötülük olgusunu iç dünyasında anlamlandırmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, her iki şair, dine yaklaşım ve kötülük problemi kapsamında karşılaştırılmıştır. Her iki şairin ve takipçilerinin dine yaklaşımdaki farklılıktan kaynaklanan polemiklere ana hatlarıyla değinilmiştir. Ayrıca Fikret ile Akif'in kötülük problemi konusundaki farklı ve benzer yaklaşımları gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, how the problem of evil, one of the important subjects of the philosophy of religion, was handled by Tevfik Fikret and Mehmet Akif Ersoy was examined. On the direction of this purpose, information about the content and historical development of the problem of evil is given of outline in the introduction part. The thesis is divided into three parts. In the first chapter, it has been ascertained that Tevfik Fikret was dragged into disbelief in terms of religious belief after a certain period, and some explanations were made about the reasons for this. It has been emphasized that physical and moral evils are included in his artworks and the subject of existential evil is especially important. In the second part of the thesis, it was determined that Mehmet Akif had a religious attitude until the end of his life. In addition, it has been confirmed that he gives importance to religious experience along with rationality in religion. Both Mehmet Akif accepts that there are physical and moral evils and he has included some theodicy, especially free will, in his works and has given meaning to them in his inner world in a circle of faith that results in surrender. In the third part of the study, both poets are compared within the scope of approach to religion and the problem of evil. The polemics of both poets and their followers stemming from the difference in approach to religion are discussed of outline. In addition, different and similar approaches of Fikret and Akif to the problem of evil are explained.