COVID-19 salgınında yapım projelerinde oluşan riskler ve dijital uygulamalar
Risks in construction projects and digital applications in the COVID-19 outbreak
- Tez No: 706570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞÇE ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: İnşaat sektörü, yapım projesi, dijital araçlar, inovasyon, COVID-19, Construction industry, construction project, digital tools, innovation, COVID-19
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Konut Üretimi ve Yapım Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
COVID-19 salgını, tüm dünyayı etkilediği gibi, yapım sektörü üzerinde de olumlu ve olumsuz etkiler yaratmıştır. Salgın, yapım projeleri özelinde; evden çalışma koşullarının etkisiyle bilgi sızıntısı meydana gelmesi, malzemelerin şantiyeye taşınması için lojistik zincirlerde yaşanan sorunlar gibi birçok“yeni”riski beraberinde getirmiştir. Literatürde, yapım projelerinin risk yönetim süreçleri için yenilikçi dijital teknolojilerin kullanımının önemi vurgulanmaktadır. Bu araştırmada; yenilikçi dijital uygulamaların, yapım projelerinde oluşan COVID-19 salgınına özgü riskleri indirgemekte nasıl, neden ve hangi aktörlerin katılımı ile kullanıma sokulabileceği araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda ilk olarak literatürden COVID-19 salgınına özgü“yeni”yapım projesi riskleri tanımlanmış, kullanılan çoklu örnek olay analizi gerçekleştirilerek, araştırma sorularına cevap aranmıştır. Veri toplama yöntemi olarak, örnek projelerden uzmanlarla birebir görüşmeler gerçekleştirilmiş, projelerle ile ilgili bilgi ve belgelere ulaşılmıştır. Veriler çapraz durum sentezlemesi yöntemiyle analiz edilerek, örnek projeler arasında karşılaştırma yapılmış, benzer ve farklı yönlerini ortaya koyarak yeni riskler ve kullanıma sokulan dijital teknolojiler ilişkilendirilmiştir. Bu tez çalışması, COVID-19 salgınının yapım projeleri üzerindeki etkilerini, oluşan yeni risklerle bu risklere karşı kullanılan uygulamaları, dijital araçlar üzerinden araştırmıştır. Çalışma; yapım sektöründe COVID-19 salgını sürecine özgü oluşan yeni risklerin tanımlanmasını, sınıflandırılmasını, bu risklerle başa çıkmak konusunda hangi dijital araçlarla hangi yöntemlerin kullanılması gerektiğinin analizlerini yaparak sektörün gelecek pozisyonlarına yön verecektir. Söz konusu tez araştırması sonuçları,“yeni”risklerin doğurduğu tehdit ve fırsatlara karşı yapım firmalarının gelecekte sürdürülebilir yönetim stratejileri geliştirmesine de katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The COVID-19 outbreak had both positive and negative effects on the construction industry, as it has affected the World. The epidemic has brought many“new”risks especially in construction industry such as information leakage due to the effect of working from home conditions, problems in logistics chains for transporting materials to the construction site. The literature highlights the importance of using innovative digital technologies for risk management processes of construction projects In this study; It has been researched how, why and with the participation of which actors innovative digital applications can be used to reduce the risks specific to the COVID 19 epidemic in production projects. For this purpose, firstly, the risks of“new”construction project specific to the COVID-19 epidemic were defined from the literature and the digital tools used were investigated. In the second stage, multiple case studies were conducted on three selected major construction projects, and answers were sought to the research questions. As a data collection method, interviews were conducted with the experts from the sample projects, and information and documents related to the projects were obtained. The data were analyzed by cross-state synthesis, comparisons were made between sample projects, new risks and digital technologies introduced were correlated by revealing their similarities and differences. This thesis study has investigated the effects of the COVID-19 epidemic on construction projects, the new risks that have arisen and the applications used against these risks through digital tools. This thesis study; It will guide the future positions of the industry by defining and classifying the new risks specific to the COVID-19 epidemic process in the construction industry, analyzing which digital tools and which methods should be used to deal with these risks. The results of the aforementioned thesis research will also contribute to the development of sustainable management strategies by production companies in the future against the threats and opportunities posed by“new”risks.