Türkiye'de Covid-19 salgınıyla mücadele sürecinde kriz yönetimi ve kamu politikaları
Crisis management and public policies during the process of struggle against covid-19 pandemic in Turkey
- Tez No: 736705
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL DEMİRHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kriz, Kriz Yönetimi, Kamu Politikası, Covid-19, Crisis, Crises Management, Public Policy, Covid-19
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın amacı Covid-19 salgınıyla mücadele sürecinde Türkiye'de uygulanan kamu politikalarını ve kriz yönetimi sürecini incelemektir. Covid-19 salgını tüm dünyayı ve Türkiye'yi ekonomik, toplumsal ve siyasi açıdan derinden etkilemiştir. Salgın kendi içerisinde yeni krizlere neden olmuştur. Bu krizlerin hızlı bir şekilde yönetimi ihtiyacı doğmuş, birbirine bağlı pek çok kriz yönetilmek durumunda kalmıştır. Bu durum aynı zamanda farklı alanlarda kamu politikalarının uygulanmasını beraberinde getirmiştir. Çalışma, kriz yönetimi sürecinde ülkenin sahip olduğu insan kaynağı, alt yapı ve teknoloji kapasitesinin önemini vurgulamaktadır. Türkiye'de salgınla mücadele sürecinde önemli bir rolü olan bu kapasiteleri geliştirme amaçlı uygulanan kamu politikaları değerlendirilmektedir. Çalışma Türkiye'deki olgunun kriz ve kamu politikaları kavramları çerçevesinde açıklanmasına dayanan bir vaka analizi sunmaktadır. Çalışmada, Türkiye'de durum tespiti yapılırken, rapor, literatür, resmi açıklamalardan yararlanılmaktadır. Çalışma sonuç olarak, Covid-19 salgınında kriz yönetiminin farklı ve birbirine bağlı alanlarda kamu politikalarının üretilmesi ve uygulanması gerekliliğine işaret etmekte, bu sürecin nasıl olması gerektiğiyle ilgili kavramsal bir çerçeve sunmaktadır. Türkiye'de uygulanan kamu politikaları ve kriz yönetimi sürecini açıklayarak eksik ve güçlü yanları belirtmektedir. Çalışma, krizlerle mücadelede nitelikli insan kaynağı, alt yapı ve teknoloji kapasitesini arttırmaya yönelik politikaların önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims at analyzing public policies and the process of crises menagement in Turkey. The Covid-19 pandemic has influences on the world and Turkey in terms of political, social and economic contexts. Pandemic caused to new crises. Governments needed to the governance of these crises rapidly. This situation created the requirement of implementation of public policies in different policy fields. This study, emphasizes the importance of countries' human resources, infrastructure and technology capacity in pandemics. This study evaluates the public policies purposing to improve these capacities in Turkey and it provides a case study in Turkey in terms of crises menagement. This study uses the reports, literature reviews and formal declarations of government for analyzes. In the conclusion, it indicates that crises management requires public policies in different and connected fields. It also provides an understanding about the how this process should be governed. The resuts presents weak and strong sides of public policies and the process of crises management. This study stresses the importance of public policies for improving qualified human resources, and the capacities of infrastructe and technology to struggle with crises as pandemic.