Psikolojik danışmanların stresle başa çıkma tarzları, mükemmeliyetçilik ve öz şefkat düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between coping styles with stress, perfectionism and self-compassion levels of psychological counselors
- Tez No: 706614
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇARE SERTELİN MERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik danışman, stresle başa çıkma tarzları, mükemmeliyetçilik, öz şefkat, School counselors, coping styles with stress, perfectionism, self-compassion
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırmanın amacı okulda çalışan psikolojik danışmanların stresle başa çıkma tarzları, mükemmeliyetçilik ve öz şefkat düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemektir. Bu araştırmanın çalışma grubu, 2020-2021 eğitim öğretim yılında Türkiye genelinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel okulların anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademesinde çalışan ve uygun örnekleme yöntemi ile seçilen 402 psikolojik danışmandan oluşmaktadır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın verileri internet ortamında oluşturulan formlar aracılığıyla 402 katılımcıdan toplanmıştır. Katılımcılara Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği, Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği, Öz Anlayış Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS (25.0) paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizi için Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı, İlişkisiz Örneklemler t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Standart Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır Araştırma sonucunda, stresle başa çıkma tarzları ile mükemmeliyetçilik düzeyi arasında; çaresiz yaklaşım ile pozitif yönlü, iyimser yaklaşım ve sosyal destek arama yaklaşımı ile negatif yönlü anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Stresle başa çıkma tarzları alt boyutları ve çok boyutlu mükemmeliyetçilik alt boyutları arasında da anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Öz şefkat ile kendine güvenli yaklaşım, iyimser yaklaşım ve sosyal destek arama yaklaşımı arasında pozitif yönde; çaresiz ve boyun eğici yaklaşım tarzı arasında negatif yönde ilişkiler olduğu görülmüştür. Katılımcıların öz şefkat düzeyleri ile mükemmeliyetçilik düzeyleri ve mükemmeliyetçiliğin bütün alt boyutları arasında negatif yönlü anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Mükemmeliyetçilik ve öz şefkat düzeyleri birlikte stresle başa çıkma tarzlarından kendine güvenli yaklaşım, çaresiz yaklaşım ve iyimser yaklaşım tarzlarını orta düzeyde; boyun eğici yaklaşım ve sosyal destek arama yaklaşımını düşük düzeyde anlamlı olarak yordadıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between coping styles with stress, perfectionism and self-compassion levels of school counselors. The sample of the study consists of 402 school counselors who were chosen with convenience sampling and work in private or public kindergartens, primary, secondary and high schools of Turkish ministry of education in the 2020-2021 academic years. The data of the research was collected via online forms. The research was designed on the correlational survey model. Coping Styles Scale, Multidimensional Perfectionism Scale, Self-Compassion Scale and Personal Information Form were applied to obtain data. Pearson Product-Moment Correlation Coefficient, Multiple Linear Regression Analysis, Independent Sample t-Test and one-way ANOVA were used for analysis of the data. As a result of the study, levels of perfectionism correlated positively with helpless coping and negatively with optimistic and seeking of social support coping which are sub dimensions of coping styles with stress. Also, there were correlations between sub dimensions of coping styles and multidimensional perfectionism. It is revealed that self-compassion correlated in a positive way with self-confident, optimistic and seeking of social support coping, and in a negative way with helpless and submissive coping styles. Significant relationships in a negative way between self-compassion and perfectionism with all of its sub dimensions were obtained in the study. The findings of the research demonstrated that perfectionism and self-compassion together predicts self-confident, helpless and optimistic coping in a medium level of confidence and submissive and seeking for help coping in a low level of confidence.