Etik davranışlar açısından 5-8. sınıf Türkçe ders kitaplarındaki kahramanların değerlendirilmesi
Evaluation of the heroes in The Turkish course books of the 5th-8th grade in terms of ethical behaviors
- Tez No: 706638
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DURSUN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Etik davranış, Türkçe ders kitapları, kahraman, öğretmen görüşleri
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu çalışmada 5-8. sınıf Türkçe ders kitaplarındaki metinlerde yer alan kahramanları etik davranışlar açısından değerlendirerek, bu kahramanların öğrenciler üzerinde ne gibi etkileri olduğunu ortaya çıkararak, sosyal alanlarda gelişimlerine katkısı olup olmadığını araştırmak amaçlanmıştır. Metinlerdeki kahramanların tip tahlilleri, etik değerler analizi yapılmış ve öğretmen görüşlerine yer verilmiştir.Nitel araştırma yöntemine göre düzenlenen bu çalışmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme ve doküman inceleme kullanılmıştır. Çalışmada doküman olarak 5. sınıf Eksen, 6. sınıf Millî Eğitim Bakanlığı, 7. sınıf Dersdestek, 8. sınıf Millî Eğitim Bakanlığı Yayınlarına ait Türkçe ders kitapları kullanılmıştır. Öğretmenlerin Türkçe ders kitaplarındaki metinler ve metinlerde yer alan kahramanlar hakkındaki düşüncelerini belirlemek üzere yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış, Türkçe öğretmenleriyle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışma sürecinde elde edilen bulgular not edilmiş, fişlemeler yapılmış, tablolar oluşturulmuş ve hazırlanan tablolar yorumlanmıştır.Tip tahlillerinde tespit edilen bulgulara göre kahramanlar genel olarak olumlu tiplerdir. Olumsuz tiplerin davranışlarının toplumsal değerlere uygun olmadığı sezdirilmiştir. Kahramanların genel olarak etik değerlere uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Bazı değerlerin daha fazla öne çıktığı bazı değerlerin ise göz ardı edildiği tespit edilmiştir.Kahramanlarda değerlerin olumlu davranışlar ile metinlerde bulunduğu, öğretmenlerin metinlerdeki kahraman davranışlarını etik değerlere uygun buldukları, öğrenci davranışlarını etkilemede yetersiz oldukları düşüncesini taşıdıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 5-8. by evaluating the heroes in the textbooks of the classroom Turkish textbooks in terms of ethical behavior, revealing what effects these heroes have on students, it is aimed to investigate whether they contribute to their devolepment in social areas. Type analyzes, ethical values analiysis of heroes in the texts were made and teachers opinions were included. In this study, which was organized according to the qualitative research method, semi-structured interview and document analysis were used as data collection tool. Turkish textbooks of 5th class Eksen, 6th garade Millî Eğitim Bakanlığı, 7th grade Dersdestek, 8th grade Millî Eğitim Bakanlığı Publications were used as documents. A semi-structured interwiew form was used to determine teachers thoughts about the texts in Turkish text books and the heroes included in the texts, and interviews were conducted with Turkish teachers. Findings obtained during the study were noted, fiches were made, tables were created and prepared tables were interpreted. According to the findings found in type tests, heroes are generally positive types. It is understood that the behavior of the negative types isn't suitable for social values. It is concluded that the heroes are generally in accordance with ethical values. It has been determined that some values are more prominent and some values are ignored. It has been concluded that values in heroes are found in texts with positive behaviors, teachers find hero behaviors in texts in accordance with ethical values, and they think that they are insufficient in influencing student behaviors. Keywords : Ethics behavior, Turkish textbooks, hero, teacher opinions.