Kolorektal kanserde miR-519a ve miR 379 ekspresyon düzeylerinin araştırılması
Investigation of miR-519a and miR-379 expression levels in colorectal cancer
- Tez No: 706920
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜRKAN GÜRER, DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal Kanser, miR-379, miR519a, Ekspresyon, Küçük Kodlanmayan RNA, Colorectal Cancer, miR-379, miR519a, Expression, Small non-coding RNA
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Dünya genelinde bütün kanser çeşitleri arasında kolorektal kanser, görülme sıklığı açısından 3. sırada yer almaktadır. Ölüm oranındaki yüksek etki sebebiyle de dünya genelinde kanserden kaynaklanan hastalıkların önde gelen nedenleri arasında yerini almaktadır. Aralarında kolorektal kanserin de bulunduğu birçok kanser türlerinde miRNA'lar, disregülasyon göstermektedir. Bu miRNA'lar transkripsiyonun ardından gen ekspresyonunu kontrol edebilen küçük kodlamayan RNA molekülleri olarak tanımlanmaktadır. Kolorektal kanser ile ilgisi bulunan çok sayıda miRNA tanımlanmış olmasına karşın, miR-379 ve miR-519a'nın kolorektal kanser oluşumunda sahip olduğu rol hala belirsizliğini korumaktadır. Bu çalışmada kolorektal kanser teşhisi tanımlanan hastaların tümörlü ve sağlıklı dokularında miR-379 ve miR-519a'nın ekspresyon seviyelerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma Gaziantep Üniversitesi yerel etik kurulunun 2020/114 sayılı kararı ile onaylanmıştır. Çalışma için toplamda 54 kolorektal kanserli hastanın tümörlü ve komşu sağlıklı dokuları toplanarak bu dokularda miR-379 ve miR-519a'nın ekspresyon seviyeleri Real-Time PCR metodu ile belirlenmiştir. Analizler sonucunda elde edilen verilere göre, miR-379'un ekspresyon düzeyinin tümörlü dokularda normal dokularla karşılaştırıldığında istatistiksel açıdan anlamlı derecede arttığı ve miR-519a'nın ekspresyon düzeyinin ise istatistiksel açıdan anlamlı derecede azaldığı görülmüştür (p˂0.05). Çalışmada, hem miR-379'un hem de miR-519a'nın kolorektal kanser ile ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Colorectal cancer ranks 3rd in terms of incidence among all types of cancer worldwide. Due to the high mortality rate, it is one of the leading causes of cancer-related diseases worldwide. miRNAs in many types of cancer, including colorectal cancer, show disregulation. These miRNAs are defined as small non-coding RNA molecules that can control gene expression after transcription. Although numerous miRNAs have been identified that are linked to colorectal cancer, the role of miR-379 and miR-519a in colorectal cancer formation remains unclear. In this study, it is aimed to determine the expression levels of miR-379 and miR-519a in tumor and healthy tissues of patients diagnosed with colorectal cancer. The study was approved by Gaziantep University local ethics committee with the decision numbered 2020/114. For the study, tumor and neighboring healthy tissues of 54 colorectal cancer patients were collected and the expression levels of miR-379 and miR-519a were determined by Real-Time PCR method. According to the data obtained as a result of the analyses, it was seen that the expression level of miR-379 increased statistically significantly compared to normal tissues in tumor tissues, and the expression level of miR-519a decreased statistically significantly (p˂0.05). The study concluded that both miR-379 and miR-519a are associated with colorectal cancer.