Spektrum paylaşımı yaklaşımı-Türkiye modeli önerisi
Spectrum sharing approach-Turkey model proposal
  1. Tez No: 706921
  2. Yazar: GÜRKAN GEBİÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESMA ERGÜNER ÖZKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Spektrum Paylaşımı, License Shared Access, Telekomünikasyon, Spectrum Sharing, License Shared Access, Telecommunications
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Spektrum kıt ve değerli ulusal bir kaynaktır. 5G ile birlikte spektruma olan talebin giderek artacağı öngörülmektedir. Artan veri trafiği sorunu ve bağlantı ihtiyaçlarının üstesinden gelebilmek için spektrumun olabildiğince verimli kullanılması gerekmektedir. Veri trafiğindeki artışı desteklemenin ne kadar önemli olduğu literatürde yer alan çeşitli çalışmalarda ortaya konulmuştur. 5G için hayati öneme sahip olan 6 GHz altında yer alan spektruma mevcut spektrum tahsis yöntemleri ile erişmek oldukça zordur. Geleneksel spektrum yönetimi yaklaşımı ile spektrumun sunduğu olanaklardan yeterince yararlanmak mümkün değildir. Bu kapsamda ortaya çıkan çeşitli spektrum paylaşımı yaklaşımları ile spektrumun daha verimli kullanılması amaçlanmaktadır. Bu çalışma kapsamında spektrum ve spektrumun önemi ve geçmişten günümüze spektrum yönetim yaklaşımları incelenmiştir. Ardından ülkemizde yerleşik bulunan üç ana mobil operatörler ile odak grup çalışması kapsamında görüşmeler gerçekleştirilmiş olup, sektörün konuya yaklaşımı hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. Bununla birlikte yeni ortaya çıkan spektrum paylaşımı yaklaşımı hakkında Avrupa ve Amerika'da yenilikçi spektrum yönetimi uygulamaları incelenmiş ve e- posta yolu ile gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış mülakat çalışması ile spektrum paylaşımı hakkında Avrupa ülkelerinin güncel uygulamaları hakkında mevcut durum ortaya konmuştur. Bahsi geçen çalışmalar kapsamında ülkemizde spektrum yönetiminde yeni bir bakış açısı geliştirilerek spektrum paylaşımı uygulamalarının ülkemizde uygulanabilirliği araştırılmıştır. Mevcut mevzuatta yapılabilecek değişikliklere ilişkin önerilerde bulunulmuştur. Ayrıca spektrum paylaşım uygulamalarını mümkün kılacak teknik altyapının ülkemizde kurulmasına ilişkin çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Spectrum is a scarce and valuable national resource. With 5G, it is predicted that the demand for spectrum will increase gradually. In order to overcome the increasing data traffic problem and connection needs, the spectrum should be used as efficiently as possible. The importance of supporting the increase in data traffic has been demonstrated in various studies in the literature. It is very difficult to access the spectrum under 6 GHz, which is vital for 5G, with current spectrum allocation methods. With the traditional spectrum management approach, it is not possible to take advantage of the opportunities offered by the spectrum. In this context, it is aimed to use the spectrum more efficiently with the various spectrum sharing approaches. Within the scope of this study, the importance of spectrum and spectrum management approaches from past to present were examined. Then, interviews were held with the three main mobile operators located in our country within the scope of focus group discussion, and evaluations were made about the approach of the sector to the subject. In addition, innovative spectrum management practices in Europe and America about the emerging spectrum sharing approach were examined, and the current situation about the current practices of European countries on spectrum sharing was presented with the semi-structured interview via e-mail carried out. Within the scope of the aforementioned studies, a new perspective in spectrum management in our country has been developed and the applicability of spectrum sharing applications in our country has been investigated. Suggestions were made regarding the changes that can be made in the current legislation. In addition, various suggestions have been made regarding the establishment of the technical infrastructure that will enable spectrum sharing applications in our country.