Hepatosellüler kanserde transarteriyel radyoembolizasyon tedavisinde resin ve cam mikrokürelerin tedavi etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the treatment efficacy of resin and glass microspheres in transarterial radioemboli̇zation in hepatocellular cancer
- Tez No: 706976
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SADIK BİLGİÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hepatosellüler Kanser, TARE, resin ve cam mikroküreler, Hepatocellular Cancer, TARE, resin and glass microspheres
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Hepatosellüler kanserde (HSK) TARE tedavisinde kullanılan cam ve resin mikrokürelerin tedavi etkinliği ve yan etki profili açısından karşılaştırılması, sağ kalım sürelerinin ve mortalite oranlarının değerlendirilmesi. Materyal ve Metot: HSK tanılı TARE tedavisi almış hastalarda tedavi sonrası tedavi cevapları, yan etki sıklığı ve sağ kalımları değerlendirildi. Tedavi cevabını değerlendirmede dinamik BT veya MR görüntüleri üzerinden modifiye response evulation criteria in solid tumors (mRECIST) kriterlerinden faydalanıldı. Yan etki varlığı ve sağ kalım değerlendirmesi hasta dosyaları ve 'Avicenna' sistemi üzerinden hasta bilgileri taranarak yapıldı. Çalışmaya 30-90 yaşları arasında 17'si cam, 44'ü resin mikroküre tedavisi almış 61 hasta dahil edildi. Bulgular: 61 HSK tanılı 17'si cam, 44 resin mikroküre tedavisi almış hasta değerlendirildi. Cam mikroküre kullananılan hastaların tedavi yanıtlarının %47,1'i stabil hastalık ve %52,9'u parsiyel yanıttı. Resin mikroküre kullanılan hastaların tedavi yanıtlarının %34,8'i stabil hastalık, %43,2'si parsiyel yanıt, %9,1'i tam yanıt ve %13,6'sı progresif hastalıktı. Her iki mikrokürenin tedavi cevabı dağılımlarında istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır(p>0,05). Cam mikrokürede yan etki görülme oranı %23,5 ve resin mikrokürede %31,8'dir. Resin ve cam mikroküre tedavileri arasında yan etki görülme sıklığı açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmemiştir(p=0,524511). Bununla beraber cam mikrokürelerde yan etki görülme oranı daha düşüktü. Cam mikroküre kullanan hastalarda sağ kalım oranı %70,6 ve resin mikroküre kullanan hastalarda sağ kalım oranı %2,3'tü. Resin mikroküre alanlarda mortalite riski cam mikroküre alanların 3,451 katı olarak hesaplandı(p=0,009, %95 güven aralığı:1,359-8,762). Resin mikroküre kullanan hastalarda ortalama sağ kalım süresi 15,864 aydı. Cam mikroküre kullanan hastalarda ortalama sağ kalım süresi 27,778 aydı. Her iki mikrokürenin ortalama sağ kalım süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardır(p=0,004417). 70 Sonuç: Tedavi sonrası sağ kalım süreleri daha uzun olduğundan ve yan etki görülme sıklığı istatistiksel olarak anlamlı olmamakla beraber daha az olduğundan HSK tedavisinde öncelikli olarak cam mikrokürelerin tercih edilmesi daha uygun bir seçenek olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Comparison of glass and resin microspheres used in TARE treatment in HSK in terms of treatment efficacy and side effect profile, evaluation of survival times and mortality rates. Materials and Methods: Post-treatment treatment responses, frequency of side effects and survival were evaluated in patients diagnosed with HCC who received TARE treatment. Modified response evulation criteria in solid tumors (mRECIST) criteria were used to evaluate the treatment response on dynamic CT or MR images. The presence of side effects and survival were evaluated by scanning patient files and patient information through the“Avicenna”system. Sixty-one patients between the ages of 30-90, 17 of whom received glass and 44 of resin microsphere treatment were included in the study. Results: 61 patients with HCC diagnosis, 17 of whom received glass and 44 of resin microsphere treatment were evaluated. 47.1% of the treatment responses of the patients using glass microspheres were stable disease and 52.9% partial response. The treatment responses of the patients using resin microsphere were 34.8% stable disease, 43.2% partial response, 9.1% complete response and 13.6% progressive disease. No statistically significant difference was found in the distribution of treatment response of both microspheres (p> 0.05). The incidence of side effects is 23.5% in glass microsphere and 31.8% in resin microsphere. No statistically significant difference was found between resin and glass microsphere treatments in terms of the frequency of side effects (p = 0.524511). The survival rate was 70.6% in patients using glass microsphere and 2.3% in patients using resin microsphere. Mortality risk in resin microsphere areas was calculated as 3.451 times that of glass microsphere areas (p = 0.009, 95% confidence interval: 1.359-8.762). The average survival time in patients using resin microsphere was 15,864 months. The average survival time in patients using glass microspheres was 27,778 months. There is a statistically significant difference between the mean survival times of both microspheres (p = 0.004417). Conclusion: Since the survival time after treatment is longer and the incidence of side effects is less, it would be a more appropriate option to prefer glass microspheres primarily in HCC treatment