COVID-19 ile ilgili hazırlanan kamu spotlarının sağlık okuryazarlığı ve sağlık iletişimi üzerine etkisi: Hastalar, sağlık çalışanları ve sağlık yöneticileri görüşleri ile karma bir araştırma
The effect of COVID-19 related public spots on health literacy and health communication: A mixed research with the opinions of patients, healthcare professionals and health managers
  1. Tez No: 706989
  2. Yazar: DİLEK KOLCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR SUR, DR. ÖĞR. ÜYESİ AYHAN ÖZŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Spotu, Sağlık Okuryazarlığı, Sağlık İletişimi, Public Announcement Service, Health Literacy, Health Communication
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Araştırma, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsünden korunmaya yönelik hazırlanan kamu spotlarının sağlık okuryazarlığı ve sağlık iletişimi ile olan ilişkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmaya; daha önce Covid-19 hastalığı tanısı almış kişiler, sağlık sağlık çalışanları ve yöneticiler dâhil edilmiştir. Araştırmanın türü, karma araştırma yöntemi olarak belirlenmiştir. Nicel ve nitel verilerin birlikte kullanıldığı karma araştırma yönteminde yakınsayan desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verileri, toplam 332 kişi üzerine uygulanan sağlık okuryazarlık ölçek sonucunda elde edilmiştir. Veriler, SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Nicel veri toplama aracının uygulandığı 332 kişiden, nitel veri toplamaya yönelik rastgele 28 katılımcı seçilmiştir. Bu katılımcı grubu ile derinlemesine görüşme yapılmış ve görüşme sonunda elde edilen veriler, MAXQDA 2020 programı ile analiz edilmiştir. Yakınsayan desen yöntemiyle veriler ayrı ayrı analiz edilmiş olup, sonuç ve öneriler kısmında birlikte yorumlanmıştır. Araştırma bulgularında; araştırmaya katılan örneklem grubunun sağlık okuryazarlık indeks değeri 41,8 bulunmuştur. Bu değer Türkiye'nin yetersiz sağlık okuryazarlığa sahip olduğunu gösteren 29,5 indeks değeri ile kıyaslandığında, örneklem grubunun yüksek bir sağlık okuryazarlık düzeyine sahip olduğunu ifade etmektedir. Sağlık okuryazarlığı ölçeğinin alt boyutlarından 'sağlıkla ilgili bilgiye ulaşma'da katılımcıların, bütün demografik değişkenler karşılaştırılmasında farklılık bulunamamıştır. 'Sağlıkla ilgili bilgiyi anlama' alt faktörü için medeni durum ve cinsiyet dışındaki bütün demografik değişkenlerde farklılık olduğu görülmüştür. Eğitim düzeyi ve meslek değişkeninin, sağlık okuryazarlığı ölçeğinin neredeyse bütün alt faktörleri ile arasında ilişki bulunmuştur. Katılımcı grubun yeterli sağlık okuryazarlık düzeyine sahip olması, nitel verilerin analizinde kod farklılıklarına ve çeşitliliklerine neden olmuştur. Katılımcıların vermiş olduğu cevaplarda en fazla Covid-19'a yönelik aşılar konusunda 122 alt kodlamanın yapıldığı, en az ise 90 ile karantina kurallarına yönelik alt kodlama yapılmıştır. Örneklem gurubunun Covid-19 aşılarının önemini kabullenmesi, pandemi üzerindeki etkisini açık ve net ifadelerle ortaya koyabilmesi, sağlık okuryazarlık düzeyi ile yakından ilişkilidir. Katılımcılar aşılar konusunda hazırlanan kamu spotlarının, toplumu bilgilendirmede yetersiz kaldığını düşünmektedir. Bir diğer sonuç ise; katılımcılar, sosyal mesafenin toplumda kabullenilmesinin diğer koruyucu faaliyetlere kıyasla daha zor olduğunu düşünmektedir. Katılımcılar, bireylerin kendi iradeleri dışında sosyal faktörlerin bu mesafeyi korumada engelleyici unsur olduğu düşünmektedir. Sosyal mesafe ile ilgili hazırlanan kamu spotlarının, kişilerde sosyal mesafeyi korumaya yönelik bilinci de geliştirmediği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The research aims to reveal the relationship between health literacy and health communication of the public service announcements prepared for protection from the Covid-19 virus, which affects the whole world. To research; people who had previously been diagnosed with Covid-19 disease, health care workers and managers were included. The type of research was determined as mixed research method. The convergent design was used in the mixed research method, in which quantitative and qualitative data were used together. The quantitative data of the study were obtained as a result of the health literacy scale applied to a total of 332 people. Quantitative data were analyzed with the SPSS 22.0 program. Of the 332 people to whom the quantitative data collection tool was applied, 28 participants were randomly selected for qualitative data collection. In-depth interviews were conducted with this participant group and the data obtained at the end of the interview were analyzed with the MAXQDA 2020 program. With the convergent design method, the data were analyzed separately and interpreted together in the conclusion and recommendations section. According to the research findings; The health literacy index value of the sample group participating in the research was found to be 41.8. When this value is compared with the 29.5 index value, which indicates that Turkey has insufficient health literacy, it indicates that the sample group has a high level of health literacy. No difference was found in the comparison of all demographic variables of the participants in 'accessing health-related information', one of the sub-dimensions of the health literacy scale. For the sub-factor of 'understanding health-related information', there were differences in all demographic variables except marital status and gender. A relationship was found between education level and occupation variable with almost all subfactors of the health literacy scale. The fact that the participant group had a sufficient level of health literacy caused code differences and variations in the analysis of qualitative data. In the answers given by the participants, 122 subcodings were made on vaccines for Covid-19 at most, and subcoding was made for quarantine rules with at least 90. The sample group's acceptance of the importance of Covid-19 vaccines and their ability to reveal their impact on the pandemic in clear and unambiguous terms are closely related to the level of health literacy. Participants think that public service announcements about vaccines are insufficient to inform the public. Another result is; participants think that social distancing is more difficult to accept in society compared to other protective activities. Participants think that social factors other than individuals' own will are a hindrance in maintaining this distance. It has been stated that public service announcements about social distance do not increase the awareness of people to maintain social distance.