Akademisyenlerin yöresel yemek farkındalığı
Local food awareness of academics
  1. Tez No: 707089
  2. Yazar: BÜRGE KARDEŞ DELİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKAY YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi İşaret, Somut Olmayan Kültürel Miras, Türk Mutfağı, Yöresel Yemek, Geographical Indication, Intangible Cultural Heritage, Local Food, Turkish Cuisine
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Son yıllarda fast food zincirlerinin artması ve hazır yiyecek sektörünün hızla gelişmesi hazır yiyecek tüketimine olan eğilimi arttırmıştır. Artan bu ihtiyaç karşısında, gıda sanayindeki gelişmeler ve katkı maddelerinin yardımı ile uzun süre depolanabilen ve saklanabilen gıda maddeleri üretilmeye başlanmıştır. Gıdaların ilk günkü tazeliklerini koruyarak bozulmadan bekleyebilmesi, bu gıdalara ulaşımı da kolaylaştırmıştır. Şehir hayatının karmaşası insanları yemek yeme ve mutfak kültüründen uzaklaştırmış bir an önce karın doyurup hayata devam etmek zorunda bırakmıştır. Bu hızlı yaşam döngüsü içinde, aileler Türk mutfak kültürüne ait yöresel yemekleri pişirmek yerine hazır gıdaları tercih etme yolunu seçmeye başlamışlardır. Şehir yaşamının hızı, kültürel yemeklerimizin unutulmasına neden olabilmektedir. Bu bilgiler ışığında yapılan bu araştırmanın amacı, somut olmayan kültürel miras olarak yöresel yemek yapımı, yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması, coğrafi işaretli ürün ve yöresel yemek farkındalığının belirlenmesi ve yürütülen bu çalışma sonunda elde edilen yöresel yemek reçetelerinin kayıt altına alınmasıdır. Araştırma nitel araştırma modeli kullanılarak yürütülmüş ve derinlemesine veri elde etmek amacıyla amaçlı örneklem yöntemi tercih edilmiştir. Bu amaç doğrultusunda, Ankara'da bir vakıf üniversitesinde görev yapan 25 akademisyenin konuya ilişkin görüş ve düşünceleri alınmış ve incelenmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi ile toplanan veri setleri, içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular göstermektedir ki, katılımcıların tamamı evlerinde yöresel yemekleri pişirmekte, yaşantılarında yöresel yemeklere yer vermektedirler. Kendilerinden önceki kuşaklardan öğrendikleri yemek pişirme teknikleri ve reçetelerle yöresel mutfak kültürlerini yaşatmak için çaba göstermektedirler.
Özet (Çeviri)
In recent years, the increase in fast food chains and the rapid development of the ready-to-eat food industry have increased the tendency towards fast food consumption. In the face of this increasing need, with the help of developments in the food industry and food additives, food products that can be stocked and stored for a long time have begun to be produced. The fact that foods can wait without spoiling while preserving their first day's freshness has also facilitated the access to these foods. The chaos of city life has forced people away from food and cuisine culture and forced them to eat fast and continue life as soon as possible. In this way of living, families have started to prefer ready-made foods instead of cooking local dishes of Turkish cuisine culture. Needless to say, the speed of city life can cause our cultural dishes to vanish. The purpose of this research is to make local food an intangible cultural heritage, to keep it alive, to transfer it to future generations, to determine the awareness of geographical indication and local food, and to record the local food recipes obtained at the end of this study. For this purpose, the views and opinions of 25 different academicians working at a foundation university in Ankara were gathered and analyzed. The research was carried out using a qualitative research model and purposeful sampling method was preferred in order to obtain in-depth data.The semi-structured interview method was used for data collection and content analysis was applied to data. The findings of the study indicate that all of the participants cook local dishes at home and include local dishes in their lives. They strive to keep their local culinary cultures alive with the cooking techniques and recipes they have learned from their ancestors.