Antenatal bakım almayan suriyeli sığınmacı gebelerin maternal ve neonatal sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of maternal and neonatal outcomes of pregnant syrian refugees who didn't get antenatal care
  1. Tez No: 707091
  2. Yazar: DİLEK MENEKŞE BEŞER
  3. Danışmanlar: UZMAN BANU SEVEN, PROF. DR. TUNCAY KÜÇÜKÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Refugee pregnant women, antenatal care, perinatal outcome, neonatal outcome
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Antenatal Bakım Almayan Suriyeli Sığınmacı Gebelerin Maternal ve Neonatal Sonuçlarının Değerlendirilmesi Giriş ve Amaç: Antenatal bakıma ulaşamayan Suriyeli sığınmacı gebelerin maternal ve neonatal sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2013- Ocak 2015 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi doğum salonuna yatırılan ve gebeliği boyunca antenatal bakım almamış 202 sığınmacı gebe dahil edildi. Çalışma Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesi Etik Komitesi tarafından onaylandı. Bulgular: Değişkenlerinin ortalaması sırasıyla; yaş 23,9, gravida 2,4, parite 1,2, abortus 0,2 ve yaşayan çocuk sayısı 1,1 idi. Gebelerin laboratuar bulgularının ortalaması sırasıyla: hemoglobin 11,3 g/dl, ferritin 15,1 ng/ml, vitamin B12 179,5 pg/ml, demir 57,1 /dl, folik asit 10,0 ng/ml, 25 hidroksi vitamin D(25-OH D) 6,6 ng/ml'dir. Gebelik komplikasyonlarına bakıldığında; %19,3'ünde oligohidramnios, %3,0'ında gebelik haftasına göre düşük doğum ağırlığı, %2,0'ında anhidramnios, %1,5'inde intrauterin büyüme kısıtlılığı, %1,5'inde makrozomik fetüs, %0,5'inde polihidramnios ve %0,5'inde ablasyo plasenta görülmüştür. Yenidoğanların %55,9'u erkek, doğum ağırlığı ortalaması 3096 gr, boy ortalaması 48,9 cm'dir. Bebeklerin üçü doğum öncesinde, biri doğum sonrasında ex olmuştur. Yenidoğanların üçünde polisitemi tespit edildi. Yenidoğanlarda görülen anomaliler nöral tüp defekti(n=1), hipoplastik sol kalp (n=1), duodenal atrezi(n=1),hidrosel(n=1),ambigius genitale(n=1),anensefali(n=1),fasial paralizi(n=1), ve özefagus atrezisi(n=1) idi. Hastaların gebelik sayısı arttıkça hemoglobin, ferritin ve folik asit değerlerinin referans değerine göre anlamlı olarak azaldığı (sırasıyla p=0,036, p=0,012,p=0,044),demir değeri düşük olanların Apgar 1 (p=0.000) ve Apgar 5 skorunun(p=0.002) anlamlı olarak daha düşük olduğu saptanmıştır.25 hidroksi vitamin D değeri ile ultrasonla ölçülen femur uzunluğu (FL) ve doğumdaki boy arasında anlamlı pozitif korelasyon tespit edilmiştir(p=0.020). Sonuç: Hemoglobin, vitamin B12, 25-OH D vitamini ortalama değerleri referans olarak alınan değerlerin altında bulunmuştur. Perinatal sonuçlar arasında en sık oligohidramnios ve düşük doğum ağırlığı, yenidoğanlar arasında ise en fazla polisitemi izlendi. Anahtar kelimeler : Sığınmacı gebe, antenatal bakım, perinatal sonuç, yenidoğan sonuç
Özet (Çeviri)
Evaluation of Maternal and Neonatal Outcomes of Pregnant Syrian Refugees Who Didn't Get Antenatal Care Objective: The aim of this study was to evaluate the maternal and neonatal outcomes of Syrian refugee pregnant women who could not get antenatal care. Materials and Methods: A total of 202 refugee pregnant women who have been hospitalized in the delivery room of the Ministry of Health Dr. Sami Ulus Gynecology, Childhood Health and Diseases Training and Research Hospital between January 2013 and January 2015 were included in this study. These pregnant women could not get antenatal care throughout their pregnancy. The study was approved by the Ethics Committee of Keçiören Training and Research Hospital. Results: The mean of variables was 23,9 years for age, 2,4 for gravida, 1,2 for parity, 0,2 for abortion, and 1,1 for the number of living children, respectively. The means of laboratory findings were as follows; it was 11.3 g/dl for hemoglobin, 15.1 ng/ml for ferritin, 179.5 pg/ml for vitamin B12, 57.1 /dl for iron, 10.0 ng/ml for folic acid, 6.6 ng/ml for 25-Hydroxyvitamin D. The adverse pregnancy outcomes were as follows: Oligohydramnios in 19.3%, low birth weight for gestational age in 3.0%, anhydramnios in 2.0%, intrauterine growth restriction in 1.5%, macrosomic fetus in 1.5%, polyhydramnios in 0.5% and ablatio placenta in 0.5%. The rate of male fetuses was 55.9%, average birth weight was 3096 g, average height was 48.9 cm. Three fetuses died before birth and one infant died after birth. Among newborns; polycythemia was detected in three of them. The anomalies detected in newborns were as follows: Neural tube defect (n=1), hypoplastic left heart (n=1), duodenal atresia (n=1), hydrocele (n=1), ambiguous genitalia (n=1), anencephaly (n=1), facial paralysis (n=1), and esophageal atresia (n=1). As the number of pregnancies increased, hemoglobin, ferritin, and folic acid values decreased significantly compared to the reference values (p=0.036, p=0.012, p=0.044, respectively). One minute Apgar score (p=0.000) and 5-minutes Apgar scores (p=0.002) were found to be significantly low in those who had low iron values. There was a significant positive correlation between 25-Hydroxyvitamin D vitamin value and femur length(FL) measured by ultrasound and height at birth (p=0.020). Conclusion: The mean values of hemoglobin, vitamin B12, and 25-Hydroxyvitamin D were below the reference values. Oligohydramnios and low birth weight were the most common perinatal outcomes, and polycythemia was the most common among newborns.