Anaerobic treatability of molasses distillery stillage
  1. Tez No: 7071
  2. Yazar: AHMET MAHİR ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL F. GÖKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuvvetli atıklar, anaerobik. arıtım, şierope, anaerobik sürekli karıştırma!: tank reaktörler, biyokinetik para metreler. 6Î5.02, ÖL__ - vı
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET ŞLEMPENIN ANAEROBİK ARITILABİLIRLIGI ERDEM, Ahmet Mahir Yüksek Lisans Tezi,, Çevre Müh,6clüraü Tez Yoneticisi:Doç. Dr, Celal F.GÖKÇAY Eylül 1989, 106 sayfa Son yıllarda, endüstrilerden kaynaklanan kuvvetli atıkların arıtımı büyüyen bir sorun olmaktadır. Melasın mayalandırılması sonucu oluşan alkollü karışımın dîsti- iasycn atığı olan şiempe, alkol fabrikaları için büyük bir problem teşkil etmektedir. Bu çalışmanın amacı, isbcratuvar ölçeğinde anaerobik sürekli karıştırmalı tank reaktörler kullanarak şlempenin arıtıiabiiiriiğinin saptanması ve son ürün olarak yakıt gaz üretmek ve bu sistem için bakteriyel gelişimi tanım layan kinetik pararaetlerin tesbitidir. Sonuçlar, 650G mgKGÎ/lt giriş besin konsantrasyonu ve 10 günlük katı madde tutma süresinde, KGÎ -giderim veriminin % 88'e kadar arttığını göstermiştir. Bu besin konsantrasyonunda 5 gaz çıkışındaki metan gazı oranı % 80 olarak belirlenmiştir.Biyokinetik sabitler gözonüne alındığında sonuçlar, artan giriş besin konsantrasycnuyia birlikte Y ve um değerlerinin azaldığını, k. değerlerinin arttığını, k ve K" değerlerinin de sabit kaldığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANAEROBIC TREATABILITY OF MOLASSES DISTILLERY STILLAGE ERDEM ? Ahmet Mahir M.S. In Environmental Engineering Supervi scr: Assoc, Prof, Dr. Celai F.GÖKÇAY September 1989. 106 pages Treatment of high-strength wastes originating from industries is an increasing concern in' the recent years, Molasses distillery stiiiage. which is a liquid residue remaining behind after distillation of the alcoholic fraction of fermented molasses, creates great problems for the alcohol industries. The objective of the present study was to determine the treatability of molasses distillery stiliage and to produce a fuel gas as by-product by using iab-scaie anaerobic continuously stirred tank reactors and to define the kinetic parameters describing the bacterial growth for this system. The results indicated that, the COD removal effici ency increased up to 88 % at an influent substrate concen tration of 6500 mgCQD/lt and at solids retention time of 10 days. The percentage of methane in the off-gas was 80 - iîi -As far as the bioklnetic constants are concerned; the results show that, k and K values were almost identical for all the concentrations of molasses distillery stiliage while the Y and pro values were decreasing and the k. values were increasing with the increasing influent substrate concentrations, Key words : High strength wastes, anaerobic treatment- molasses distillery stiliage. anaerobic CSTR. biokinetii parameters. 6Î5.02.GÎ. - i« -