New building in a historical urban setting as an urban design problem the case of Yeni Foça
- Tez No: 7072
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL A. EVYAPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Değişim, tarihsel süreklilik, mekân, kimlik, koruma, sağlıklılaştırma, canlandırma, tarihsel çevrede yeni yapı, kentsel tasarım. - vi, change, historical continuity, place, GiCAOAOO ideirbi, fcy» conservation, rehabilitation, revitalization, new building in old settlement, urban design. - iv
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
ÖZET BİR KENTSEL TASARIM SORUNU OLARAK TARİHSEL KENT ÇEVRESİNDE YENİ YAPI YENİ FOÇA ÖRNE?İ SİLSEL, F. Cânâ Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç»Dr. Gönül A. Evyapaa Eylül 1989, 233 sahife Ülkemiz kentlerinde hızlı bir değişim yaşanmakta, kentler kimliklerini ve mekânsal değerlerini yitirmekte dirler» Çevre değerleri göz önüne alınmaksızın gerçek leştirilen yeni yapılaşma eski kent mekanlarının“bozul malarına ve giderek yok olmalarına neden olmaktadır» Bu çalışmada yeni yapının kent mekanının değerleri ne katkıda bulunacak kendine özgü yeni değerler getire rek tarihi kent çevresi ile nasıl bütünleşebileceği üzerinde tartışılmakta ve ”eski kent çevrelerinde yeni yapılaşma“ bir kentsel tasarım konusu olarak tanımlanmak tadır» Burada kentsel tasarım, hem mimariye kentsel çev reden yaklaşan bir tasarım anlayışı, hem de planlama süreci içerisinde çok boyutlu bir ”tasarım“ aşaması ola rak anlaşılmaktadır. İlk bölüm, konuyla ilgili kavramlar, farklı yakla şımlar ve yeni yapının eski dokuyla bütünleştirilmesinin çeşitli biçimleri üzerinde kuramsal bir tartışmayı içer mektedir» - v -Bugüne dek ”bir bütün olarak kentsel değerlerini korumuş olan tarihi Yeni Foça kenti "bu çalışmaya konu olarak seçilmiştir. İkinci bölümde, kente kimliğini kazandıran coğrafi, tarihi, sosyo-ekonomik özellikleri ile kentsel ve mimari değerleri araş t ir almaktadır. Üçüncü bölümde ise, kentin kendi içinde bir bütün lüğü olan bir kesimi çalışma alanı olarak seçilmiş ve ayrıntıda çevresel ve mimari değerleri, sosyo-ekonomik özellikleri, yapıların fiziksel durumları incelenmiş ve bir değerlendirmesi yapılmıştır. Son bölümde, alanın sağlıklılaştırılması için bir kentsel tasarım önerisi geliştirilmekte, bu çerçevede eski doku ile bütünleşen bir yeni yapılaşma getirilmek te ve yapıyı belirleyen tasarım ilkeleri ortaya konmak tadır. Eski kent çevresinde yeni yapı tasarımı, her kent mekânı için farklılaşan, ilke ve ölçütleri her durum için kent kimliğini kazandıran öğelerin anlaşılmasını gerektiren yaratıcı bir süreçtir»
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEW BUILDING IN A HISTORICAL URBAN SETTING AS AN UHBAN DESIGN PROBLEM THE CASE OP YENİ FOÇA BİLSEL, P. Cânâ Master in Architecture Supervisor? Assoc. Prof.Dr» Gönül A. Evyapan September 19S9, 233 pages The urban settlements in our country are subjected to a rapid change resulting in the loss of urban spa tial values and the loss of identity. Characterless building without any concern to the existing nualities causes the demolition of the old settlement. In this thesis the question of how to integrate a new building into a historical setting with a new ex pression that will contribute to the qualities of urban space is discussed, and it is defined as an urban design problem, urban design is understood both in the sense of an urbanistical approach, to ar ch.it ecturet and as a multi dimensional design phase within the planning process. The first chapter consists of a theoretical discussion on related concepts, different approaches and on various aspects and ways of integration of the new building into an old urban fabric. Yeni Foça, the Aegean port town which is a well pre served old settlement is chosen as the study area. The - iii -gagraphical, historical, socio-economic,“urban and archi tectural characteristics that make up the identity of the town as an ”urban place" and plan decisions concern ing the settlement are studied in the second chapter. The third chapter is a detailed study on the dis trict chosen, including analyses and an evaluation on urban architectural charect eristics, physical conditions and the socio-economic structure. Finally in the last chapter, an urban design pro posal is brought for the rehabilitation of the district, the design proposal for the new building introduced into the old fabric is described and principles are set down according to the discussions made in previous chapters. The design of the new within the old has to be an innovative process different for each case whieh necessi tates the understanding of the elements that form the character of the urban place.