Arazi toplulaştırma projelerinde hisselilik değişiminin analizi
Analysis of variability shareholder in land communication projects
- Tez No: 707277
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN DEĞİRMENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arazi toplulaştırması, Hisselilik, Parsel sayısı, Parsel büyüklüğü, Toplulaştırma oranı, Land consolidation, Shareholding, Number of parcels, Parcel size, Consolidation rate
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Türkiye'de miras hukukunun bir sonucu olarak maliklerin hisselik düzeyi arazi toplulaştırma çalışmalarını zorlaştırmaktadır. Türkiye'de arazi toplulaştırma çalışmaları son yıllarda hız kazanmıştır. Yapılan arazi toplulaştırma çalışmalarında toplulaştırma oranı istenilen düzeyde gerçekleşmemektedir. Gelişen teknoloji toplulaştırma çalışmalarının hızını arttırmakta ancak hisselilik bu çalışmaların başarısını olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada hisselilik değişiminin arazi toplulaştırma başarısına etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada Mersin ili Tarsus ilçesinde 5 mahallede yapılan arazi toplulaştırma çalışmaları materyal olarak alınmıştır. Çalışma kapsamında hisselilik değişimi; Hisse Sayısı Üzerinden Toplulaştırma Oranı (HSTO), Malike Düşen Ortalama Parsel Adedi (MDOPA), Malike Düşen Ortalama Hisse Sayısı (MDOHS), Maliklerin Parsel Durumu (MPD) ve Ortalama Parsel Büyüklüğü (OPB) göstergeleri ile değerlendirilmiştir. Ayrıca hisselilik değişim konusunda arazi malikleri ile anket çalışması yapılmıştır. Arazi toplulaştırma çalışması yapılan 5 mahallede arazi toplulaştırma öncesi toplam parsel sayısı 6483'ten 8300'e, hisseli parsel sayısı ise 4126'dan 7553'e çıkmıştır. Arazi toplulaştırma çalışması ile hisselilik değişiminde önemli derecede artış görülmüştür. Anket sonuçlarına göre arazi toplulaştırma çalışmasından maliklerin memnuniyet düzeyi oldukça düşük olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of the inheritance law in Turkey, the ownership level of the owners complicates the land consolidation studies. Land consolidation studies in Turkey have accelerated in recent years. In the land consolidation studies, the consolidation rate is not realized at the desired level. Developing technology increases the speed of consolidation studies, but shareholding negatively affects the success of these studies. In this study, it is aimed to determine the effect of shareholding change on the success of land consolidation. In the research, land consolidation studies carried out in 5 neighborhoods in Mersin province Tarsus district were taken as material. Change in shareholding within the scope of the study; Consolidation Ratio over Number of Shares (HSTO), Average Number of Parcels Per Owner (MDOPA), Average Number of Shares Per Owner (MDOHS), Parcel Status of Owners (MPD) and Average Parcel Size (OPB) indicators. In addition, a survey was conducted with the land owners about the change in shareholding. In 5 neighborhoods where land consolidation work was carried out, the total number of parcels before land consolidation increased from 6483 to 8300, and the number of shared parcels increased from 4126 to 7553. With the land consolidation study, a significant increase was observed in the shareholding change. According to the results of the survey, it has been determined that the satisfaction level of the owners from the land consolidation work is quite low.