Sağlıklı erişkinlerde motor imgeleme ve fiziksel egzersizin dil kuvveti ve ağrı eşiği üzerine akut etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of acute effects of motor imagery and physical exercise on tongue strength and pain threshold in HEALTHY adults
  1. Tez No: 707278
  2. Yazar: TAYFUN IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURHAN KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Motor imgeleme, yutma, ağrı eşiği, dil kuvveti, orofasyal, Motor imagery, swallowing, pain threshold, tongue strength, orofacial
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Giriş-Amaç: Motor imgeleme yutma rehabilitasyonunda dil kas kuvvetini artırmak için yeni yeni kullanılmaya başlanmış umut vadeden bir tedavi yaklaşımıdır. Bu çalışmanın amacı, sağlıklı erişkinlerde orofasyal ve dil kuvvetlendirme egzersizlerinin fiziksel egzersiz, kinestetik ve görsel motor imgeleme şeklinde uygulamasının, akut olarak ağrı algılama eşiği ve dil kas kuvveti üzerine etkisinin incelenmesidir. Materyal-metot: Çalışmaya 30 erişkin asemptomatik birey [ortanca yaş=25.5 (çeyrekler açıklığı = 22.5-37 yıl), 15 kadın ve 15 erkek] dahil edildi. Katılımcıların motor imgeleme becerileri Hareket İmgeleme Ölçeği–Revize ve mental kronometre ölçümleriyle değerlendirildi. Ardından kişilerin çiğneme kasları ağrı algılama eşiği algometre ile; dil kuvveti ise dil basınç ölçüm cihazıyla değerlendirildi. Değerlendirmeden sonra belirlenen orofasyal egzersizler randomize olarak farklı günlerde tek seferlik fiziksel egzersiz, kinestetik motor imgeleme ve görsel motor imgeleme olarak üç farklı müdahale şeklinde uygulandı. Egzersizlerin hemen ardından algılanan efor sorgulandı, ağrı algılama eşiği ve dil kuvvet ölçümleri tekrarlandı. Bulgular: Fiziksel egzersiz programı sonrası dil kuvveti ve ağrı eşiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşmadı (p>0,05). Kinestetik motor imgeleme eğitim programı sonrası yalnızca sol massater kası ağrı eşiğinde anlamlı bir artış olduğu saptandı (p=0,016). Görsel motor imgeleme eğitim programı sonrası ön dil kuvvetinde (p=0,002) ve sol massater kası ağrı eşiğinde (p=0,024) anlamlı bir artış olduğu saptandı. Üç müdahale türü sonrası meydana gelen değişim miktarları arasında anlamlı bir fark olmadığı saptandı (p>0,05). Üç müdahale türünden sonra algılanan efor benzerdi (p>0,05). Sonuçlar: Görsel motor imgelemenin hem ağrı algılama eşiği hem de dil kuvveti üzerinde olumlu etkilerinin olduğu, kinestetik motor imgelemeninse yalnızca ağrı algılama eşiği üzerinde olumlu etkilerinin olduğu görüldü. Bu çalışmanın sonuçları, farklı motor imgeleme stratejilerinin orofasyal rehabilitasyonda kullanılabileceği yönündeki çalışmalarla örtüşmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction-Aim: Motor imagery is a promising treatment approach that has recently been used in swallowing rehabilitation. The aim of this study is to examine the effects of orofacial and tongue strengthening exercises in the form of physical exercise, kinesthetic and visual motor imagery on acute pain perception threshold and tongue muscle strength in healthy adults. Material-Method: Thirty adult asymptomatic individuals [median age=25.5 (quartile range = 22.5-37 years), 15 females and 15 males] were included in the study. Participants' motor imagery skills were evaluated with the Movement Imagery Scale – Revised and mental chronometer measurements. Then, the chewing muscles of the individuals were evaluated with the pain detection threshold algometer; tongue strength was evaluated with tongue pressure measuring device. The orofacial exercises determined after the evaluation were randomly applied in three different interventions as one-time physical exercise on different days, kinesthetic motor imagery and visual motor imagery. Immediately after the exercises, perceived effort was questioned, pain perception threshold and tongue strength measurements were repeated. Results: There was no statistically significant difference in tongue strength and pain threshold after physical exercise program (p>0.05). After the kinesthetic motor imagery program, only the left masseter muscle pain threshold was significantly increased (p=0.016). After the visual motor imagery program, there was a significant increase in front tongue strength (p=0.002) and left massater muscle pain threshold (p=0.024). It was determined that there was no significant difference between the amount of change that occurred after the three intervention types (p>0.05). The perceived effort was similar after the three intervention types (p>0.05). Conclusions: It was observed that visual motor imagery had positive effects on both pain perception threshold and tongue strength, while kinesthetic motor imagery had positive effects only on pain perception threshold. The results of this study are in line with studies that suggest that different motor imagery strategies can be used in orofacial rehabilitation.