Sosyal medya kullanım alışkanlığının mahremiyet sorunlarına etkisi üzerine bir araştırma
A research on the effect of social media use habits on privacy problems
  1. Tez No: 707373
  2. Yazar: ŞÜKRAN EMİN ULUM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİ KULA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mahremiyet, Manevi Danışmanlık ve Rehberlik, Sosyal medya, Gençlik, Privacy, Spiritual Counseling and Guidance, Social media, Youth
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Mahremiyet, ilk insan Hz. Adem ve Hz. Havva'nın yaratılmasından beri insanoğlunun sahip olduğu en temel olgudur. Tarih boyunca medeniyetlerin ve kültürlerin yaşadığı değişimler sebebiyle mahremiyet kavramının da tek bir tanımı yapılamamıştır. Ülkemizdeki kullanımı 1993 yılı gibi yakın bir tarihe tekabül eden internet, insan için yepyeni sanal bir dünya kurmuştur. Gerçek hayatta var olan kişiler veya kurumlar, sanal âlemde de var olmaya çalışmaktadır. Bireyin hayatından devrim niteliğinde değişimlere sebep olan bu teknoloji ve onun günümüzdeki getirisi olan sosyal medyada insan hayatını şekillendiren; adalet, özgürlük, gizlilik veya şeffaflık gibi normlar konu olurken mahremiyet kavramı da tartışılan bir konu olmuştur. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sosyal medya sitelerini çoğunlukla kullanan kişiler; gençlerdir. O halde gençlerin sahip olduğu mahremiyet algısı ne yöndedir? Bu durumda ebeveynlerinin tutumları etkili midir? Ve tüm bu sorunun çözümünde manevi danışmanlık ve rehberlik alanı ne gibi katkılar sunabilir? Gibi soruları ve daha fazlasını içeren bu tez, hazırlanan anket sorularının ortaokul öğrencileri ve onların ebeveynlerinden oluşan 1386 kişilik bir örneklem grubuna uygulanmış ve sonuçlar analiz edilip yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Privacy is the most basic phenomenon that human beings have had since the creation of the first human Hz Adam and Hz Eve. Due to the changes experienced by civilizations and cultures throughout history, a single definition of the concept of privacy could not be made. The internet, which was used in our country as recently as 1993, has established a brand new virtual world for people. People or institutions that exist in real life are trying to exist in the virtual world as well. This technology, which causes revolutionary changes in the life of the individual and its current return, social media, which shapes human life; while norms such as justice, freedom, privacy or transparency were the subject, the concept of privacy was also a subject of discussion. People who mostly use social media sites in Turkey as well as all over the world; they are young people. So, what is the perception of privacy that young people have? In this case, are the attitudes of the parents effective? And what kind of contributions can the field of spiritual counseling and guidance offer in solving all these problems? This thesis, which includes questions such as and more, was applied to a sample group of 1386 people consisting of secondary school students and their parents, and the results were analyzed and interpreted.