Gazâlî'de ibâdetlerin manevî boyutu
The spiritual dimension of worships in Gazali
  1. Tez No: 707464
  2. Yazar: İDRİS LAP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CAHİD HAKSEVER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Allah, Tasavvuf, İbâdet, Zâhir, Bâtın, Allah, God, Sufism, Worshipping, Apparent, Exoteric, Internal, Esoteric
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
İnsan beden ve ruhtan müteşekkil yapısıyla doğası gereği maddî ihtiyaçlarını gidermek için çalışırken, diğer taraftan yüce yaratıcıya karşı ibâdet ederek manevî tatminlerin peşine düşmektedir. Bir diğer ifadeyle adına insan denilen varlık kendisine verilenlere karşı farklı şekil ve sembollerle Allah'a ibâdet etme ihtiyacı duymaktadır. İbâdetlerin nazarî boyutu bizlere neyi, nasıl ve nerede yapmamız gerektiğini öğretirken, amelî boyut pratik hayata yansımalar şeklinde kendini göstermektedir. Sûfilerin sıklıkla üzerinde durduğu sahalardan biri sayılan ibâdetler, zahiri inkâr etmeden onlara getirdikleri bâtınî yorumlarla doludur. İbadetlere dair bu tarz manevî bir yaklaşım, Ehl-i Sünnet görüşüne bağlı mutasavvıfların öncülerinden sayılan Gazâlî'yi Hurufilik ve Bâtınîlik gibi devrinin sapkın anlayışlarından uzak tutmuştur. Araştırmamızda İslam'ın belli başlı ibâdetleri şeklî ve sembolik yönleri, fikir üretme diyalektleri ve kullanılan yöntemleri itibariyle Gazâlî zaviyesinden tasavvufî bir değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Çalışmada tevbe, sabır, şükür ve tefekkür gibi kalbî ibâdetlerin yanında temizlik, namaz, zekât oruç ve hac gibi bedenî ve malî ibâdetlerin arka planındaki neden-sonuç ilişkileri, tabi oldukları kanunlar ve manevî yönler tetkik edilmiş; tasavvufî açıdan ne anlam ifade ettikleri izah edilmeye çalışılmıştır. Böylelikle ibâdetlerin halkımız nezdinde daha iyi anlaşılmasına ve arada çıkabilecek olası problemlerin çözümüne katkı sağlayacağını umduğumuz bu çalışmanın sahada akademik çalışma yapmak isteyenlere de metot belirlemede ayrıca bir fikir vereceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
While man works to meet his material needs by nature with his body and soul, on the other hand, he pursues spiritual satisfactions by worshiping the supreme creator. In other words, the being called man needs to worship Allah with different shapes and symbols against what is given to him. While the theoretical dimension of worship teaches us what, how and where we should do, the practical dimension manifests itself as reflections on practical life. Worship, which is considered as one of the fields that Sufis often focus on, is full of esoteric interpretations that they bring to them without denying the apparent. Such a spiritual approach to worship kept Ghazali, who is considered one of the pioneers of the Sufis of al-Sunnah, away from the perverted understandings of his time, such as Hurufism and Batinism. In our research, the main worships of Islam are subjected to a mystical evaluation from the point of view of Ghazali in terms of their formal and symbolic aspects, the dialects of idea generation and the methods used. In the study, besides the heart worships such as repentance, patience, gratitude and contemplation, the cause-effect relationships in the background of physical and financial worship such as cleaning, prayer, zakat fasting and pilgrimage, the laws and spiritual aspects they are subject to were examined; It has been tried to explain what they mean in terms of Sufism. Thus, it is thought that this study, which we hope will contribute to a better understanding of worship by our people and to the solution of possible problems that may arise, will also give an idea to those who want to do academic work in the field.