Ratlarda farklı hemostatik ajan uygulamalarının mental sinir üzerindeki etkilerinin histolojik olarak incelenmesi
Histological examination of the effects of different hemostatic agent applications on mental nerve in rats
- Tez No: 707476
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT LAÇİN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Mental sinir, hemostatik ajan, immünohistokimya, sinir dejenerasyonu, Mental nerve, hemostatic agent, immunohistochemistry, neural degeneration
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Giriş-Amaç: Ankaferd Blood Stopper® (ABS) (Immun İlaç ve Kozmetik, İstanbul, Türkiye) beş farklı bitkisel özden oluşan topikal hemostatik bir ajandır. Transamin® (Actavis ilaçları A.Ş. İstanbul, Türkiye) Traneksamik asit, majör travma, doğum sonrası kanama, cerrahi, diş çekimi, burun kanamaları ve ağır adet kanamasından kaynaklanan aşırı kan kaybını tedavi etmek veya önlemek için kullanılan antifibrinolitik bir ilaçtır. Floseal® ([Baxter Healthcare Corporation, Deerfield, Illinois, USA) Hemostatik Matris, kanama yüzeyine uygulanarak hemostaz sağlar. Periferik nöropatiler metabolik sendrom, travma ve ilaç toksisitesi dahil olmak üzere çeşitli etiyolojiden kaynaklanan sinir yaralanmaları veya hastalıklarıdır. Çalışmamızda, nörodejeneratif etkisinin olduğu bazı çalışmalarca ortaya konulan ABS'nin , Transamin'in ve Floseal'in periferal nöral dejenerasyon üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması ve deneysel olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda, in vivo rat mental sinir modelinin ABS (Ankaferd Blood Stopper®), traneksamik asid (Transamin®) ve hemostatik matriks (Floseal®) ile doğrudan temas etmesinin, periferik sinirlerdeki dejenarasyona olan etkisi histomorfometrik ve immünohistokimyasal yöntemler kullanılarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Gereç-Yöntem: Bu çalışmada Wistar cinsi 40 adet Albino rat kulanıldı. Ratlar; kontrol, ABS (Ankaferd Blood Stopper®), traneksamik asid (Transamin®) ve hemostatik matriks (Floseal®) olmak üzere 4 gruba rastgele seçildi. Kontrol grubunda sol mental sinir açığa çıkartılıp 5 dakika süre 0,3 ml steril salin uygulandı, sonrasında 4/0 ipek dikiş materyali ile (Doğsan, Türkiye) cilt dokusu basit sütur tekniği ile süture edildi. Diğer üç grupta da sol mental sinir açığa çıkartılarak 5 dakika boyunca bir gruba 0,3ml ABS, diğer gruba 0,3 ml traneksamik asid son gruba 0,3ml hemostatik matriks uygulandı ve sonrasında 4/0 ipek dikiş materyali ile (Doğsan, Türkiye) cilt dokusu basit sütur tekniği ile süture edildi. Dört hafta sonunda ratlardan alınan sinir dokusu örnekleri ile immünohistokimyasal ve histopatolojik incelemeler yapıldı. Bulgular: Hematoksilen & Eozin boyama ile yapılan incelemede; transamin ve floseal grupları istatistiksel olarak birbirine benzer, diğer gruplar birbirinden farklı çıkmıştır. Luxol Fast Blue boyasına göre yapılan histolojik incelemede tüm gruplar istatistiksel olarak birbirinden farklı çıkmıştır. Cd68 antikoruyla yapılan immunohistokimyasal incelemede, kontrol ve transamin grupları istatistiksel olarak birbiri ile benzer, diğer gruplar farklı çıkmıştır. Sonuçlar: Çalışmamızda ankaferd kanama durdurucu ajanın nörotoksik etkileri olduğu ve sinire yakın yerlerde kullanılmaması gerektiği, trombin içerikli hemostatik matriksin dikkatli bir şekilde kullanılması gerektiği sonucu çıkmıştır. Traneksamik asidin ise nöral dokulara yakın yerlerde, kullanımı en güvenilir hemostatik ajan olduğu görülmüştür. Kullandığımız hemostatik materyaller dışında, başka hemostatik materyallerin de mental sinir üzerindeki etkilerinin erken dönem ve geç dönem olarak farklı zamanlamalarla incelendiği, bu incelemeler yapılırken daha farklı immunohistokimyasal ve histolojik yöntemlerinin kullanıldığı, farklı deneysel çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction-Aim: Ankaferd Blood Stopper® (ABS) (Immune Pharmaceuticals and Cosmetics, Istanbul, Turkey) a topical hemostatic agent consisting of five different herbal essence. Transamin ® (drug Actavis Inc. Istanbul, Turkey) Tranexamic acid, is an antifibrinolytic drug used to treat or prevent major trauma, excessive blood loss caused by postpartum bleeding, surgery, tooth extraction, nosebleeds and heavy menstrual bleeding. Floseal® ([Baxter Healthcare Corporation, Deerfield, Illinois, USA) Hemostatic Matrix provides hemostasis by applying it to the bleeding surface. Peripheral neuropathies are nerve injuries or diseases caused by various etiology, including metabolic syndrome, trauma and drug toxicity. In our study, the effects of ABS and Transamin on peripheral neural degeneration, which have been demonstrated by some studies that have neurodegenerative effects, are compared with Floseal, In this context degeneration affect of the direct contact of the in vivo rat mental nerve model with ABS (Ankaferd Blood Stopper®), tranexamic acid (Transamin®) and hemostatic matrix (Floseal®) has been tried to be revealed, using histomorphometric and immunohistochemical methods. Materials and Methods: In this study, 40 Wistar Albino rats were used. Rats were randomly selected into 4 groups as control, ABS (Ankaferd Blood Stopper®), tranexamic acid (Transamin®) and hemostatic matrix (Floseal®). In the control group, the left mental nerve was exposed and 0.3 ml of sterile saline was applied for 5 minutes, then the area was closed with suture. In the other three groups, the left mental nerve was exposed and 0.3ml ABS was applied to one group for 5 minutes, 0.3ml tranexamic acid was applied to the other group and 0.3ml hemostatic matrix was applied to the last group, then the areas were closed with suture. Immunohistochemical and histomorphometric examinations were performed. Results: In hematoxylin & eosin staining, transamin and floseal groups were statistically similar to each other, while other groups were different from each other. All groups were statistically different from each other according to Luxol Fast Blue dye. In the immunohistochemical staining performed with the Cd68 antibody, the control and transamine groups were statistically similar to each other, while the other groups were different. Conclusions: In our study, it was concluded that ankaferd hemostatic agent has neurotoxic effects and should not be used close to the nerve, and that the thrombin-containing hemostatic matrix should be used carefully. Tranexamic acid, on the other hand, was found to be the most reliable hemostatic agent for use in close proximity to neural tissues. We think that further experimental studies are needed to evaluate the effects of the hemostatic materials we use on the nerve.