Kadın ve erkek rolleri üzerine gündelik hayat ve mizah sosyolojileri açısından karşılaştırmalı bir değerlendirme
A comparative evaluation on woman and man roles in respect to both sociology of daily life and sociology of humor
- Tez No: 707543
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHAL YONCA ODABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Gündelik Hayat, Mizah, Toplumsal Cinsiyet, Yeniden Üretim, Daily Life, Humor, Gender, Reproduction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Gündelik hayat, sosyolojinin oldukça fazla ilgi gören alt alanlarından bir tanesidir. İnsan yaşamına dair derinlerde yer alan bilgilerin pek çoğu gündelik hayat pratiklerinde ortaya çıkmakta ve yeniden üretilmektedir. Bu çerçevede, tez çalışmasında gündelik hayat içinde gömülü olan toplumsal cinsiyet tutum ve davranışları ele alınmaktadır. Söz konusu tutum ve davranışların üretilmesi ve yeniden üretilmesi noktasında mizahın işlevinin ne olduğu ortaya çıkarılmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Daily life is placed as one of the most got attracted sub area of sociology in general. The knowledge about the daily life of people is mainly embedded in the daily life practices and it is also reproduced by these kinds of practices. In that respect this paper examines the gender related knowledge attitudes and behaviors in daily life. And also this thesis analyzes the role of humor both producing and reproducing these gender based roles.