Fiber tipinin, yaşlandırmanın ve kompozit kalınlığının optik özelliklere etkisi
- Tez No: 707604
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA SERİN KALAY
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Fiberle güçlendirilmiş kompozit, hızlandırılmış yaşlandırma, kalınlık, translusensi, renk stabilitesi, ribbond, CIEDE2000, Fiber reinforced composite, accelerated aging, thickness, translucency, color stability, ribbond, CIEDE2000
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu çalışmada farklı tiplerdeki fiberle güçlendirilmiş kompozitin (FGK) ve kompozit kalınlıklarının optik özelliklere etkisi incelenerek, hızlandırılmış UV yaşlandırma işleminden sonra meydana gelen renk değişiminin in vitro olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 120 örnek, üç farklı FGK materyali ile desteklenen 3 farklı kalınlıkta (2, 3 ve 4 mm) kompozit diskler (10 mm çap) şeklinde nanohibrit kompozit(Estelite Sigma Quick, Tokuyama, Tokyo, Japan) ile hazırlanmıştır. Fiber içeren gruplar; polietilen (Ribbond THM), cam (EverStick C&B) ve kuvars (Quartz Splint UD) iken kontrol grubu fibersiz olarak hazırlanmıştır (n=10). FGK gruplarda fiberler 6 mm uzunlukta kesilip kompozit numunelerin tam ortasına yerleştirilmiştir. Kompozit tabakaları ve FGK lar 20 sn süre ile polimerize edilmiş ve örneklerin polisajı yapılmıştır. Örneklere 300 saatlik UV yaşlandırma prosedürü uygulanmıştır (Prowhite Ultraviolet Accelerated Weatherometer). Örneklerin renk ölçümleri yaşlandırma öncesi ve sonrası kolorimetre (ShadeEye Ex, Shofu, Japan) cihazı kullanılarak yapılmıştır. TP00 (translusensi parametresi) ve ∆E00 değerleri her ölçümde kaydedilen L, a, b, C, h değerleri kullanılarak CIEDE00 renk ölçeğine göre hesaplanmıştır. Verilerin analizinde iki yönlü ANOVA posthoc Bonferroni testi, tek yönlü ANOVA posthoc Tukey ve zamana bağlı değişikliklerin değerlendirilmesi için eşleştirilmiş örneklem t testi kullanılmıştır (p< .05). Bulgular: Fiber ve kompozit kalınlığının ∆E00 ve TP00 değerlerine etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.00). TP değerlerinde 2mm kalınlıkta polietilen grubu ile kontrol grubu arasında fark bulunmamıştır (TP1: p=0,12; TP2: p=0,48). 4 mm'de fiberin transluseinsi üzerindeki etkisi ortadan kalkmıştır. Cam grubu haricindeki fiberli gruplar kontrol grubuna göre daha düşük TP00 değerleri göstermişlerdir. UV yaşlandırma sonrası ∆E00 değerleri tüm polietilen fiberli gruplarda eşik değerinin (AT: 1.8) üzerinde bulunmuştur. Yaşlandırma sonrası tüm gruplarda L değerleri ve TP00 değerleri daha düşük, b değerleri ise daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Fiber tipi, kompozit kalınlığı ve yaşlandırma, optik parametreleri etkilemiştir. Cam fiberin TP00'si, polietilen ve kuvars fibere göre daha yüksek bulunmuştur. Yaşlandırma işlemi, materyallerin daha opak, koyu ve sarı görünmesine sebep olmuştur. Kontrol grubuna benzer TP00'sinden dolayı, düşük kompozit kalınlığında polietilen ve kuvars fiberin kullanımı önerilebilir; ancak polietilen fiberin yüksek ∆E00 değeri göz ardı edilmemelidir. Kompozit restorasyonun nihai rengine karar verilirken fiberin tipi ve kompozit kalınlığının etkisi dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this in vitro study, it was aimed to evaluate the effect of different fiber types and composite thicknesses on optical properties of fiber reinforced composites (FRC), and to evaluate the color stability that occurs after accelerated UV aging. Materials and Methods: The 120 samples were prepared as composite discs (10 mm diameter) mm of 3 different thicknesses (2,3 and 4 mm) supported by three different FRC materials with a nanohybrid composite (Estelite Sigma Quick, Tokuyama Dental Tokyo, Japan). While the fiber groups were polyethylene (Ribbond THM), glass (EverStick C&B) and quartz (Quartz Splint UD), the control group was prepared without fiber (n=10). In FGK groups, the fibers were cut to 6 mm length and placed in the middle of the composite samples. Composite increments and FRCs were polymerized for 20 seconds and the samples were polished. A 300 hour UV aging procedure was applied (Prowhite Ultraviolet Accelerated Weatherometer). Color measurements of the samples were made before and after the aging process using a colorimeter (ShadeEye Ex, Shofu, Japan). TP00 and ∆E00 values were calculated according to the CIEDE00 color scale using the L, a, b, C, h values recorded in each measurement. Two-way ANOVA posthoc Bonferroni test and one-way ANOVA posthoc Tukey in data analysis; Paired-sample t-test was used to evaluate timedependent changes (p < 0.05). Results: According to the results of our study, the effect of fiber and composite thickness on ∆E00 and TP00 values was found to be statistically significant (p=0.00). There was no difference in TP values between the 2mm-thick polyethylene group and the control group (TP1: p=0,12; TP2: p=0,48). Fiber groups, except for the glass group, showed lower TP00 values than the control group. At 4 mm, the effect on the translucency of the fiber disappeared. After UV aging, ∆E00 values were found above the acceptable threshold value (AT: 1.8) at all thicknesses with polyethylene fiber. After aging, L values and TP00 values were lower and b values were higher in all groups. Conclusion: Fiber type, composite thickness and accelerated aging process affected optical parameters. The TP00 of glass fiber was found to be higher than polyethylene and quartz fiber. There is a negative correlation between composite thickness and TP00. The aging process caused the materials to appear more opaque, dark and yellow. Because of its TP00 similar to the control group, the use of low composite thickness polyethylene and quartz fiber is recommended; however, the high ∆E00 value of polyethylene fiber should not be overlooked. In order to achieve an aesthetically successful result, the effect of fiber and composite thickness should be taken into account when deciding on the final color of the restoration.